Saturday, December 25, 2010

Sikap Pemandu..



adoi....bagi aku xleh trime la....xtahu la korang cmner kan.....sejak menjawat jawatan sebagai pemandu sepenuh masa nie dah tentu bermcm2 karenah dan peel yg kite akan jumpe kat jalan raya nie kan....tambahan plak aku nie yg xla slalu sgt...tp ade la jugak memandu agak jauh (JOHO -KDH)

Bagi aku sendiri..ade dua benda yg aku agak kurang selesa a.k.a menyampah pada pemandu2 kte nie...

1st , kalu nak belok or masuk simpang "xpandai" nak bg signal...adoi..sakit dado den ha...bukan ape...antara mslh yg akan timbul :

1- in case kte nak kuar simpang...katakan time tu byk kete...if die bgl signal nak msok kte dh tahu n senang ler kte nak kuar dr simpang.tapi bile dorg xbg signal kte pikir dorg nak jaln2 terus..tup2 masok simpang..adoi!! bikin gue panas!! terpaksa tggu lagi sebb keta berjujuk di belakang nyer..
2-wat plak kte ikot blakang die...mau x tekejut sapi dibuat nyer kalu tetibe belok kan...kalu ke kiri ok lagi la...tp klu ke kanan?? xpsal2 makan tar...idok ler teman...
3-menimbulkan kemarahan pemandu yg laen sekiranya cube untuk msok atau menukar ke lorong laen...ni x..menonong jer msok...kte nie..klu mintak elok2(bg signal nak msok lorong) bg jugak la....tp xleh la slalu kan...setakat sebuah dua bleh la...lebeh nyer mintak kete laen plak ler..he3..

2nd plak time kat highway...sume org tau "ikot kiri kecuali memotong" kan...yerla....actually slh gak bwk melebihi had laju nie..(klu highway slalu 110km/h) tpi mostly nyer lebeh..(termasuk cek sama la noh) tapi yg aku xpuas hati dan limpa nie..bila time kete yg agak byk tak kire la lorong kiri dan kanan...ade plak makhluk tuhan xler paling xsexy nie siap bg lampu lagi kt lorong kanan ..konon nyer nk suh org pegi tepi...hello!! xnmpak ke kete ngah byk..bukan sajer2 aku bwk slow....kdg2 tu kancil jer wei...bukan eer ak nak perlekeh kancil tu...tp phm2 jer la...kancil tu kecik..kang melayang kang xpasal2...org len jugak yg merana klu "terbang hinggap" atas kete org len kan....hu3...in case ambulan ke bomba ke...bleh diterima la....kann....



Ape2 pon sbg pemandu kita spttynya ikot peraturan jalan raya...wat cm kite bwk kete time pegawai jpj duduk sebelah kte dgn muke seyes smbil isi borang...Ingat lah..pandu cermat jiwa hepi...sume org insyaallah selamat.....jgan ingat org tersyang sgt time bwk kete ..bhy klu mengelamun lebeh2....

2 comments:

  1. pmndu mlaysia yg bjak pndai
    nei mmg ske sgt bwk knderaan
    ssuke ati smp nk luruh jntg kte..
    huhu~

    ReplyDelete
  2. selamat xluruh kan cik ahs...he3...

    ReplyDelete