Tuesday, December 28, 2010

Sunday, December 26, 2010

Sesi Soal Jawab Merapoo

001. Nama ::: mohd adli abu hanipah
002. Umur ::: 24 tahun (muda ag)

003. Famili anda memanggil anda sebagai::: Abg li, Deli,

004. Rakan-rakan memanggil anda:: adli,lee,ali

005. Nombor kegemaran::: 4

006. Adakah anda seorang pesimis atau optimis:: it depends

007. Orang paling anda cintai?:: Allah..Family..Kwn2...dan..

008. Adakah anda dalam perhubungan?:: single lagi ma…(single ke?hahah)

009. Pukul berapa sekarang:: 9.13malam

010. Apakah perasaan anda sekarang?:: Sedikit Seraboot...(hp ilang..huk3)
011. Perkara terakhir anda lakukan sebelum
menghadap komputer?:: Masok Bilik air...

012. Orang terakhir membuat anda menangis?:: erm...biarlah rahsia.eceh!he3..

013. Orang terakhir membuat anda tersenyum?:: Faiz..dh mu wat lawok..he3..
014. Mereka yang anda percayai?:: famili..kwn2 dan org yg bleh dipercyai

015. Mereka yang memberi anda nasihat?:: a LOT. Famili n frens

016. Buku terakhir anda baca?:: Pedegogi pendidikan (bc cover jer..bleh?)

017. Warna baju anda sekarang?:: hitam

018. Tempat kegemaran?:: depan laptop

019. Angelina Jolie atau Akma AF3?:: akma kot..

020. Adakah sesiapa mengacau anda?:: erm...xde kot..

021. Rambut pendek atau panjang?:: pendek lo…

022. Orang terakhir anda SMS & apakah SMS itu
berbunyi :: Razi a.k.a Aji "hope xlama la"

023. Exist or ACAB?:: Exist
024. Perasaan anda?:: Dah cam Downtown Cheras..bercmpur baur..

025. Perkara yang tak mahu anda kehilangan:: things that I have

026. Orang terakhir memberi komen kepada anda:: erm..faiz kot..
.
027. Pukul berapa anda tidur semalam?:: dkt kul 1pg rasanyer..
028. Orang paling pelik anda pernah temui?:: erm...sape ek...ntah la..
029. Pilih: Angel atau Baby?:: ? (xpehe)

030. Orang terakhir memberi anda SMS?:: Aji

031. Orang terakhir yang berada dalam fikiran
anda?:: hah! he3....

Saturday, December 25, 2010

Sikap Pemandu..



adoi....bagi aku xleh trime la....xtahu la korang cmner kan.....sejak menjawat jawatan sebagai pemandu sepenuh masa nie dah tentu bermcm2 karenah dan peel yg kite akan jumpe kat jalan raya nie kan....tambahan plak aku nie yg xla slalu sgt...tp ade la jugak memandu agak jauh (JOHO -KDH)

Bagi aku sendiri..ade dua benda yg aku agak kurang selesa a.k.a menyampah pada pemandu2 kte nie...

1st , kalu nak belok or masuk simpang "xpandai" nak bg signal...adoi..sakit dado den ha...bukan ape...antara mslh yg akan timbul :

1- in case kte nak kuar simpang...katakan time tu byk kete...if die bgl signal nak msok kte dh tahu n senang ler kte nak kuar dr simpang.tapi bile dorg xbg signal kte pikir dorg nak jaln2 terus..tup2 masok simpang..adoi!! bikin gue panas!! terpaksa tggu lagi sebb keta berjujuk di belakang nyer..
2-wat plak kte ikot blakang die...mau x tekejut sapi dibuat nyer kalu tetibe belok kan...kalu ke kiri ok lagi la...tp klu ke kanan?? xpsal2 makan tar...idok ler teman...
3-menimbulkan kemarahan pemandu yg laen sekiranya cube untuk msok atau menukar ke lorong laen...ni x..menonong jer msok...kte nie..klu mintak elok2(bg signal nak msok lorong) bg jugak la....tp xleh la slalu kan...setakat sebuah dua bleh la...lebeh nyer mintak kete laen plak ler..he3..

2nd plak time kat highway...sume org tau "ikot kiri kecuali memotong" kan...yerla....actually slh gak bwk melebihi had laju nie..(klu highway slalu 110km/h) tpi mostly nyer lebeh..(termasuk cek sama la noh) tapi yg aku xpuas hati dan limpa nie..bila time kete yg agak byk tak kire la lorong kiri dan kanan...ade plak makhluk tuhan xler paling xsexy nie siap bg lampu lagi kt lorong kanan ..konon nyer nk suh org pegi tepi...hello!! xnmpak ke kete ngah byk..bukan sajer2 aku bwk slow....kdg2 tu kancil jer wei...bukan eer ak nak perlekeh kancil tu...tp phm2 jer la...kancil tu kecik..kang melayang kang xpasal2...org len jugak yg merana klu "terbang hinggap" atas kete org len kan....hu3...in case ambulan ke bomba ke...bleh diterima la....kann....



Ape2 pon sbg pemandu kita spttynya ikot peraturan jalan raya...wat cm kite bwk kete time pegawai jpj duduk sebelah kte dgn muke seyes smbil isi borang...Ingat lah..pandu cermat jiwa hepi...sume org insyaallah selamat.....jgan ingat org tersyang sgt time bwk kete ..bhy klu mengelamun lebeh2....

Friday, December 24, 2010

HanCur Diri Ini


hurm....xdpt dibendung ag....xdpt ditahan ag...maaf dipohon...aku fikir aku mampu bertahan...Tapi?aku xmampu...sbgai manusia biasa...aku hanya mampu mencoba....dan teros mencoba....walaupun kekadang aku sering di telah tidak membuat apa2....marah?sedih?keciwa?ya....sbg manusia biasa...semua itu dirasa nya akue...semua itu ditelannya akue...mgkin bagimu...semua ini salahku..semua nie berpunca dariku....biarlah....biarkan aku dilihat tempang di matamu...biar cela dipandang sayu...namun ku harap sedar bukan semua daripada akue...bukan niat untuk menuduh segala..tapi sekadar mahu difikir waras...kita manusia biasa...kekadang buta xnampak apa yg dibuat diri....apa yg dilakukan lagi...hanya nampak apa yg di sajikan di depan mata...tanpa melihat diri sendiri yg lakukan semuanya....


Thursday, December 16, 2010

My sweet Mug



comel x? hahaha..biar la korang nak ckp ape pon..tp bagi aku mug nie comel dan ade kisah disebaliknyer...kire cm sweet memory gak r bg aku...nak tahu bape lame mug nie?leh tgk sendri kan kt gambar...thn 1997...dh lebeh seploh thn mug nie ade kt umah...aku ingat dh pecah or hilang..rupanyer masih ade..tp agak nazak dh la..he3...actually mug nie aku dapat mase darjah 5..time tu aku dpat maths tertggi kalu xsilap... kembang la jugak 2 3 hari..he3...cikgu aliza yg bg..erm..kt mane ek die ngaja skrg ek...hurm.....pe2 pon kena simpan mug nie....

aku bukan pengulas...




ak bukan pengulas sukan apatah lagi pengulas filem...tp terasa gatal nak mengulas gak..cuma jgn gelak ek...he3...ak nak ulas novel....tgk! kan ak dh ckp..jgn gelak...adooii....td time boring2..lepak bilik adik aku jap..then terpandang satu novel atas katil die...aku capai la..."coke and sundae"
erm..cm menarik...sbb tajuk die aneh skit..sbb tu ak baca....Bagi akue :

cter nyer nak ckp menarik..erm...xla sgt..tp aku suke sbb die berlatar belakangkan pasal study..kolej...ak mmg suke klu cter yg kait ngn kolej..kuliah...xtahu knape...kisah sorg minah namenye azyan yg suker giler minum coke n slalu gaduh tahap gaban peringkat ke 7 dengan sorg mamat name shakir yg hantu sundae...konon nye coke ngn sundae mmg xbleh dicampur skali la...dorg gaduh dr sek men smpai ke kolej tapi cm bese la..last2 benci tukar jd sayang...dlm cter nie azyan digambrkan sbg seorg pompuan yg sgt kuat dr segi mental dan fizikal..smpai leh belasah org..takot woo.....he3...apatah lagi si shakir dengan mulut leh thn laser..kire dorg bile jumpe mesti perang...dlm cter konflik bg aku xberat sgt..bese2 jer...just cter cmner dorg gaduh...then ade gak r insiden2 yg lucu...cume dekat last2 tu la ade konflik skit bile dorg dh bercinta tu...ak suke novel nie sbb ayat die xde bunga2..sume ayat2 sempoi jer...tu yg best..pe2 pon klu korang nak tau lebeh lanjut..bace sendiri la ek....



aku baca novel lagi???? Tidakkkkk!!!

Tuesday, December 14, 2010

cyber cafe a.k.a. CC


pergh...dh lame ak xmenjenguk muka ke tmpt cmnie...he3...erm...dkt setahun gak kot..huk3...almaklum la...bila dh ade berukband...bila dh pasang streamix bila dh ade laptop sendiri mls dh nak dtg sini kan...erm..bila imbas kembali..(cewah! ade plak flashback2..cm cter dua alam plak) aku mula jejak kaki kat cc nie klu xsilap aku waktu form two..mmg agak lamabt la kan..he3..biase ler kt kg..mane tau sgt benda alah cmnie..tu pon kwn aku yg ajak...kedai cc yg 1st aku pegi namanyer "eramaya" atas pada pasar mini "era wawasan" milik cikgu walid(skrg nie still ade ag kedai nye) dan time tu member ak aizat yg ajak aku...mula dr situ la aku berjinak2 lepak kt cc nie..lagha betul kan...hu3....




skrg kt tmpt aku cc nie dh tumbuh mcm cendawan...apatah lagi tk tmpt len..budak2 skrg pon dh kenal ape tu facebook..ape itu twitter...ape itu ym...tgk jer budak2 aku..darjah dua pon dh ade fb nie...anak kak mar(cikgu skolah aku) si aiman tu pon br pra skolah dh ade fb...maju kedepan btol budak2 nie...




tp tula kan..benda alah sume nie kalu guna betul2..guna elok2 jd elok la...klu guna tak elok..jd tak elok la kan...jadi...bak kata penceramah tu(aku xingat name)..renung2kan....bak kata si nabil..lu pk la sendiri


Wednesday, December 8, 2010

Penangan Adik..



nie adik aku punya pasal la! (mampos xslhkan diri sendiri..he3) asyik2 ngn "kitab" die jer...nak g mane2 pon kire nak bwk jer kitab die tu..ish2...sampai aku pon terlekat skali.....huk3....dr kes temankan die g kedai buku Popular sampai la aku tgk kitab2 die tersusun(xla rapi sgt) kt dlam bilik tu....

oleh sbb penyakit boring aku dh tahap melampau..ala2 dh msok ICU katakan...ntah cmner tgn aku gatal teramik satu kitab die nie...act dulu2 pon ade gak aku dok mentelaah kitab2 jenis2 nie..zaman2 akak aku dulu la..almaklumla pas SPM xtau nak wt ape..tp pas pd tu aku dh tggl dah...tp skrg nie adik perempuan aku yg form 4 nie pon dh mula terjebak....mula ler kisah nyer ak mentelaah kitab yg bak kata mak aku kurang berzat nie..huk3...dh abis satu kitab dah...skrg dh msok kitab baru..parah2....ntah ape nak jd ngn anak pak abu nie..ish3.....


p /s kitab = novel

Saturday, December 4, 2010

SoTong 0h Sotong


Pagi tadi ngah aku lepak2 kat kdai smbil makan roti canai..ayah akue kol..mintak belikan nasi lemak..then nenek aku plak pesan aku g kdai pak lang aku belikan nasi ikan keli..So,sbgai anak yg patuh pada ayahnyer dan sbg cucu yg baik budi pekerti nyer pegi la aku mencari sume tuk..he3...(Koya peringkat ke 7)

pegi je kdai mak lang aku ckp suh tggu kejap sebb kelinya belom digoreng..so smbil2 tggu keli digoreng sempat la aku layan Nat Geo Wild kt astro tu....(mesti korang tertanya2 kan..xde satu benda pon kaitan ngan tajuk kt atas...sabor2....)
so,time tu tunjuk cter pasal pancing memancing nie...aku bab2 nie mmg aku zero...tp ade la beberapa thn lepas akue ade peluang ikot member aku g pancing ikan ngn candat sotong...tu la 1st time aku g memancing kt laut dlam...

mula2 cuak gak takot mabuk laut..tp b4 kami g member aku dh kasi ubat thn muntah..aku telan ler..act kami pegi area2 pulau perhentian...mlm tu smpai candat sotong lu..dh kire cm pesta r..rmai org..dlm xtahu menahu pon mau 4 5 ekor gak aku dpt...yg best nyer mmber aku plak sekor pon xlekat..hik3...(die jeles..)

pagi nyer br g memancing...time nie mmg aku xmsok cmput..tgk jer....observe...mls aku nak amek port...he3...ptg tu blk la.....luper nak ckp..mlm cndat sotong tu tibe2 ujan lebat..laut bergelora...akue nie dh kecut segala organ dah..maklum la xpenah..dorg slumber rock jer dok sembg..huk3...

blk jer dr laut terus g umah sewa Pen and the geng...pinjam dapor dorg nak masak sotong tu..hik3....


Friday, December 3, 2010

Selangkah ke kebun...






Pagi nie mak akue dh ckp awal2...rini die nak mintak aku ngn abg ipar akue g kebun..amek kayu..katanye nak wat dangau a.k.a pondok kt depan umah tu tuk brehat...kebun?hurm...dh lame ak tak jenguk kebun tu...bg yg xtahu...mak aku penoreh...seingat aku sejak aku kecik ag la...(yg akue ingat b4 akue masok taski ag mak aku dh mula menoreh...) dh berpuluh tahun la...kira aku ngn adik beradik yg laen dibesarkan ngn duet menoreh mak aku la...

kalu dulu aku mmg liat la nak pegi kebun ..he3.,..teruk btol...tp bila dh besar nie...dh belh pk..xde la byk songeh sgt...tp still tggu mak aku ajak gak..hik3...dulu penah gak aku try menoreh tap FAIL!! hahahah...mak aku ckp "hg xpyh motong(menoreh) la! rosak abih pokok aku!" he3...so aku just tolong kutip getah sekerap jer(mak aku xwat susu getah...)

tp kali nie aku pegi bukan la nak kutip getah..apatah lagi menoreh...kami just pegi tuk cr kayu jer tuk wat dangau...ak merangkap sbg penolong jer...dan driver...he3...len2 abg ipar aku yg wat..teruk tol kan...kire2 b4 jumaat tu settle la sume..alhamdulillah..tp dangau a.k.a pondok nyer lom jd tau..br jd kayu jer...
d^_^b






korang tahu x ape kebende kt atas tu?? nampk x cm ade pusaran skit...gmabr nie mmg xclear sgt...almaklum la hp terlampau tggi resolusinye..he3...klu korang nak tahu...menurut mak aku...benda alah yg korang tgk kt atas tu dipanggil "jerumu babi" menurut mak aku jugak..jerumu babi nie adalah tempat yg dah tentu dibuat oleh babi kan..xkan lembu plak rajin nak wat tuk babi..he3...actually dibuat untuk binatang xberleher ni melahirkan anak...tu lah mak akue ckp...klu mak aku tipu..maka aku pon tipu gak korang...he3...tp aku percy mak akue....benda br nie...aku pon xtahu sgt....name jer org kg...