Saturday, August 14, 2010

Resepi Kuih Getas...

post sebelum nie ak ade cter pasal kuih getas kan...then, ije ade tanya pasal resipi kuih getas nie..so, kali nie untuk ije (leh cube wat tuk husband die) n kwn2 len..ak kongsi resipi cara-cara menyediakn kuih getas...leh la korang cube..ak xkisah klu korang nak pos kan kuih nie kat aku..hik3...





Bahan-bahan ( 16-18 biji )
• 250 gm tepung pulut
• 150gm kelapa parut
• 130 ml air
• secubit garam
• * 3/4 cwn gula
• * 1/2 cwn air
• * sehelai daun pandan



Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.
4. Sedia utuk dimakan, sesuai utk sarapan dan minum petang.

2 comments:

  1. wah.. leh masuk dalam koleksi resepi ije ni. kot rajin buat kuih. le cuba.

    ReplyDelete
  2. kalu wat antr ke kulai same ije..keh3...

    ReplyDelete