Tuesday, December 28, 2010

Sunday, December 26, 2010

Sesi Soal Jawab Merapoo

001. Nama ::: mohd adli abu hanipah
002. Umur ::: 24 tahun (muda ag)

003. Famili anda memanggil anda sebagai::: Abg li, Deli,

004. Rakan-rakan memanggil anda:: adli,lee,ali

005. Nombor kegemaran::: 4

006. Adakah anda seorang pesimis atau optimis:: it depends

007. Orang paling anda cintai?:: Allah..Family..Kwn2...dan..

008. Adakah anda dalam perhubungan?:: single lagi ma…(single ke?hahah)

009. Pukul berapa sekarang:: 9.13malam

010. Apakah perasaan anda sekarang?:: Sedikit Seraboot...(hp ilang..huk3)
011. Perkara terakhir anda lakukan sebelum
menghadap komputer?:: Masok Bilik air...

012. Orang terakhir membuat anda menangis?:: erm...biarlah rahsia.eceh!he3..

013. Orang terakhir membuat anda tersenyum?:: Faiz..dh mu wat lawok..he3..
014. Mereka yang anda percayai?:: famili..kwn2 dan org yg bleh dipercyai

015. Mereka yang memberi anda nasihat?:: a LOT. Famili n frens

016. Buku terakhir anda baca?:: Pedegogi pendidikan (bc cover jer..bleh?)

017. Warna baju anda sekarang?:: hitam

018. Tempat kegemaran?:: depan laptop

019. Angelina Jolie atau Akma AF3?:: akma kot..

020. Adakah sesiapa mengacau anda?:: erm...xde kot..

021. Rambut pendek atau panjang?:: pendek lo…

022. Orang terakhir anda SMS & apakah SMS itu
berbunyi :: Razi a.k.a Aji "hope xlama la"

023. Exist or ACAB?:: Exist
024. Perasaan anda?:: Dah cam Downtown Cheras..bercmpur baur..

025. Perkara yang tak mahu anda kehilangan:: things that I have

026. Orang terakhir memberi komen kepada anda:: erm..faiz kot..
.
027. Pukul berapa anda tidur semalam?:: dkt kul 1pg rasanyer..
028. Orang paling pelik anda pernah temui?:: erm...sape ek...ntah la..
029. Pilih: Angel atau Baby?:: ? (xpehe)

030. Orang terakhir memberi anda SMS?:: Aji

031. Orang terakhir yang berada dalam fikiran
anda?:: hah! he3....

Saturday, December 25, 2010

Sikap Pemandu..



adoi....bagi aku xleh trime la....xtahu la korang cmner kan.....sejak menjawat jawatan sebagai pemandu sepenuh masa nie dah tentu bermcm2 karenah dan peel yg kite akan jumpe kat jalan raya nie kan....tambahan plak aku nie yg xla slalu sgt...tp ade la jugak memandu agak jauh (JOHO -KDH)

Bagi aku sendiri..ade dua benda yg aku agak kurang selesa a.k.a menyampah pada pemandu2 kte nie...

1st , kalu nak belok or masuk simpang "xpandai" nak bg signal...adoi..sakit dado den ha...bukan ape...antara mslh yg akan timbul :

1- in case kte nak kuar simpang...katakan time tu byk kete...if die bgl signal nak msok kte dh tahu n senang ler kte nak kuar dr simpang.tapi bile dorg xbg signal kte pikir dorg nak jaln2 terus..tup2 masok simpang..adoi!! bikin gue panas!! terpaksa tggu lagi sebb keta berjujuk di belakang nyer..
2-wat plak kte ikot blakang die...mau x tekejut sapi dibuat nyer kalu tetibe belok kan...kalu ke kiri ok lagi la...tp klu ke kanan?? xpsal2 makan tar...idok ler teman...
3-menimbulkan kemarahan pemandu yg laen sekiranya cube untuk msok atau menukar ke lorong laen...ni x..menonong jer msok...kte nie..klu mintak elok2(bg signal nak msok lorong) bg jugak la....tp xleh la slalu kan...setakat sebuah dua bleh la...lebeh nyer mintak kete laen plak ler..he3..

2nd plak time kat highway...sume org tau "ikot kiri kecuali memotong" kan...yerla....actually slh gak bwk melebihi had laju nie..(klu highway slalu 110km/h) tpi mostly nyer lebeh..(termasuk cek sama la noh) tapi yg aku xpuas hati dan limpa nie..bila time kete yg agak byk tak kire la lorong kiri dan kanan...ade plak makhluk tuhan xler paling xsexy nie siap bg lampu lagi kt lorong kanan ..konon nyer nk suh org pegi tepi...hello!! xnmpak ke kete ngah byk..bukan sajer2 aku bwk slow....kdg2 tu kancil jer wei...bukan eer ak nak perlekeh kancil tu...tp phm2 jer la...kancil tu kecik..kang melayang kang xpasal2...org len jugak yg merana klu "terbang hinggap" atas kete org len kan....hu3...in case ambulan ke bomba ke...bleh diterima la....kann....



Ape2 pon sbg pemandu kita spttynya ikot peraturan jalan raya...wat cm kite bwk kete time pegawai jpj duduk sebelah kte dgn muke seyes smbil isi borang...Ingat lah..pandu cermat jiwa hepi...sume org insyaallah selamat.....jgan ingat org tersyang sgt time bwk kete ..bhy klu mengelamun lebeh2....

Friday, December 24, 2010

HanCur Diri Ini


hurm....xdpt dibendung ag....xdpt ditahan ag...maaf dipohon...aku fikir aku mampu bertahan...Tapi?aku xmampu...sbgai manusia biasa...aku hanya mampu mencoba....dan teros mencoba....walaupun kekadang aku sering di telah tidak membuat apa2....marah?sedih?keciwa?ya....sbg manusia biasa...semua itu dirasa nya akue...semua itu ditelannya akue...mgkin bagimu...semua ini salahku..semua nie berpunca dariku....biarlah....biarkan aku dilihat tempang di matamu...biar cela dipandang sayu...namun ku harap sedar bukan semua daripada akue...bukan niat untuk menuduh segala..tapi sekadar mahu difikir waras...kita manusia biasa...kekadang buta xnampak apa yg dibuat diri....apa yg dilakukan lagi...hanya nampak apa yg di sajikan di depan mata...tanpa melihat diri sendiri yg lakukan semuanya....


Thursday, December 16, 2010

My sweet Mug



comel x? hahaha..biar la korang nak ckp ape pon..tp bagi aku mug nie comel dan ade kisah disebaliknyer...kire cm sweet memory gak r bg aku...nak tahu bape lame mug nie?leh tgk sendri kan kt gambar...thn 1997...dh lebeh seploh thn mug nie ade kt umah...aku ingat dh pecah or hilang..rupanyer masih ade..tp agak nazak dh la..he3...actually mug nie aku dapat mase darjah 5..time tu aku dpat maths tertggi kalu xsilap... kembang la jugak 2 3 hari..he3...cikgu aliza yg bg..erm..kt mane ek die ngaja skrg ek...hurm.....pe2 pon kena simpan mug nie....

aku bukan pengulas...




ak bukan pengulas sukan apatah lagi pengulas filem...tp terasa gatal nak mengulas gak..cuma jgn gelak ek...he3...ak nak ulas novel....tgk! kan ak dh ckp..jgn gelak...adooii....td time boring2..lepak bilik adik aku jap..then terpandang satu novel atas katil die...aku capai la..."coke and sundae"
erm..cm menarik...sbb tajuk die aneh skit..sbb tu ak baca....Bagi akue :

cter nyer nak ckp menarik..erm...xla sgt..tp aku suke sbb die berlatar belakangkan pasal study..kolej...ak mmg suke klu cter yg kait ngn kolej..kuliah...xtahu knape...kisah sorg minah namenye azyan yg suker giler minum coke n slalu gaduh tahap gaban peringkat ke 7 dengan sorg mamat name shakir yg hantu sundae...konon nye coke ngn sundae mmg xbleh dicampur skali la...dorg gaduh dr sek men smpai ke kolej tapi cm bese la..last2 benci tukar jd sayang...dlm cter nie azyan digambrkan sbg seorg pompuan yg sgt kuat dr segi mental dan fizikal..smpai leh belasah org..takot woo.....he3...apatah lagi si shakir dengan mulut leh thn laser..kire dorg bile jumpe mesti perang...dlm cter konflik bg aku xberat sgt..bese2 jer...just cter cmner dorg gaduh...then ade gak r insiden2 yg lucu...cume dekat last2 tu la ade konflik skit bile dorg dh bercinta tu...ak suke novel nie sbb ayat die xde bunga2..sume ayat2 sempoi jer...tu yg best..pe2 pon klu korang nak tau lebeh lanjut..bace sendiri la ek....



aku baca novel lagi???? Tidakkkkk!!!

Tuesday, December 14, 2010

cyber cafe a.k.a. CC


pergh...dh lame ak xmenjenguk muka ke tmpt cmnie...he3...erm...dkt setahun gak kot..huk3...almaklum la...bila dh ade berukband...bila dh pasang streamix bila dh ade laptop sendiri mls dh nak dtg sini kan...erm..bila imbas kembali..(cewah! ade plak flashback2..cm cter dua alam plak) aku mula jejak kaki kat cc nie klu xsilap aku waktu form two..mmg agak lamabt la kan..he3..biase ler kt kg..mane tau sgt benda alah cmnie..tu pon kwn aku yg ajak...kedai cc yg 1st aku pegi namanyer "eramaya" atas pada pasar mini "era wawasan" milik cikgu walid(skrg nie still ade ag kedai nye) dan time tu member ak aizat yg ajak aku...mula dr situ la aku berjinak2 lepak kt cc nie..lagha betul kan...hu3....




skrg kt tmpt aku cc nie dh tumbuh mcm cendawan...apatah lagi tk tmpt len..budak2 skrg pon dh kenal ape tu facebook..ape itu twitter...ape itu ym...tgk jer budak2 aku..darjah dua pon dh ade fb nie...anak kak mar(cikgu skolah aku) si aiman tu pon br pra skolah dh ade fb...maju kedepan btol budak2 nie...




tp tula kan..benda alah sume nie kalu guna betul2..guna elok2 jd elok la...klu guna tak elok..jd tak elok la kan...jadi...bak kata penceramah tu(aku xingat name)..renung2kan....bak kata si nabil..lu pk la sendiri


Wednesday, December 8, 2010

Penangan Adik..



nie adik aku punya pasal la! (mampos xslhkan diri sendiri..he3) asyik2 ngn "kitab" die jer...nak g mane2 pon kire nak bwk jer kitab die tu..ish2...sampai aku pon terlekat skali.....huk3....dr kes temankan die g kedai buku Popular sampai la aku tgk kitab2 die tersusun(xla rapi sgt) kt dlam bilik tu....

oleh sbb penyakit boring aku dh tahap melampau..ala2 dh msok ICU katakan...ntah cmner tgn aku gatal teramik satu kitab die nie...act dulu2 pon ade gak aku dok mentelaah kitab2 jenis2 nie..zaman2 akak aku dulu la..almaklumla pas SPM xtau nak wt ape..tp pas pd tu aku dh tggl dah...tp skrg nie adik perempuan aku yg form 4 nie pon dh mula terjebak....mula ler kisah nyer ak mentelaah kitab yg bak kata mak aku kurang berzat nie..huk3...dh abis satu kitab dah...skrg dh msok kitab baru..parah2....ntah ape nak jd ngn anak pak abu nie..ish3.....


p /s kitab = novel

Saturday, December 4, 2010

SoTong 0h Sotong


Pagi tadi ngah aku lepak2 kat kdai smbil makan roti canai..ayah akue kol..mintak belikan nasi lemak..then nenek aku plak pesan aku g kdai pak lang aku belikan nasi ikan keli..So,sbgai anak yg patuh pada ayahnyer dan sbg cucu yg baik budi pekerti nyer pegi la aku mencari sume tuk..he3...(Koya peringkat ke 7)

pegi je kdai mak lang aku ckp suh tggu kejap sebb kelinya belom digoreng..so smbil2 tggu keli digoreng sempat la aku layan Nat Geo Wild kt astro tu....(mesti korang tertanya2 kan..xde satu benda pon kaitan ngan tajuk kt atas...sabor2....)
so,time tu tunjuk cter pasal pancing memancing nie...aku bab2 nie mmg aku zero...tp ade la beberapa thn lepas akue ade peluang ikot member aku g pancing ikan ngn candat sotong...tu la 1st time aku g memancing kt laut dlam...

mula2 cuak gak takot mabuk laut..tp b4 kami g member aku dh kasi ubat thn muntah..aku telan ler..act kami pegi area2 pulau perhentian...mlm tu smpai candat sotong lu..dh kire cm pesta r..rmai org..dlm xtahu menahu pon mau 4 5 ekor gak aku dpt...yg best nyer mmber aku plak sekor pon xlekat..hik3...(die jeles..)

pagi nyer br g memancing...time nie mmg aku xmsok cmput..tgk jer....observe...mls aku nak amek port...he3...ptg tu blk la.....luper nak ckp..mlm cndat sotong tu tibe2 ujan lebat..laut bergelora...akue nie dh kecut segala organ dah..maklum la xpenah..dorg slumber rock jer dok sembg..huk3...

blk jer dr laut terus g umah sewa Pen and the geng...pinjam dapor dorg nak masak sotong tu..hik3....


Friday, December 3, 2010

Selangkah ke kebun...






Pagi nie mak akue dh ckp awal2...rini die nak mintak aku ngn abg ipar akue g kebun..amek kayu..katanye nak wat dangau a.k.a pondok kt depan umah tu tuk brehat...kebun?hurm...dh lame ak tak jenguk kebun tu...bg yg xtahu...mak aku penoreh...seingat aku sejak aku kecik ag la...(yg akue ingat b4 akue masok taski ag mak aku dh mula menoreh...) dh berpuluh tahun la...kira aku ngn adik beradik yg laen dibesarkan ngn duet menoreh mak aku la...

kalu dulu aku mmg liat la nak pegi kebun ..he3.,..teruk btol...tp bila dh besar nie...dh belh pk..xde la byk songeh sgt...tp still tggu mak aku ajak gak..hik3...dulu penah gak aku try menoreh tap FAIL!! hahahah...mak aku ckp "hg xpyh motong(menoreh) la! rosak abih pokok aku!" he3...so aku just tolong kutip getah sekerap jer(mak aku xwat susu getah...)

tp kali nie aku pegi bukan la nak kutip getah..apatah lagi menoreh...kami just pegi tuk cr kayu jer tuk wat dangau...ak merangkap sbg penolong jer...dan driver...he3...len2 abg ipar aku yg wat..teruk tol kan...kire2 b4 jumaat tu settle la sume..alhamdulillah..tp dangau a.k.a pondok nyer lom jd tau..br jd kayu jer...
d^_^b






korang tahu x ape kebende kt atas tu?? nampk x cm ade pusaran skit...gmabr nie mmg xclear sgt...almaklum la hp terlampau tggi resolusinye..he3...klu korang nak tahu...menurut mak aku...benda alah yg korang tgk kt atas tu dipanggil "jerumu babi" menurut mak aku jugak..jerumu babi nie adalah tempat yg dah tentu dibuat oleh babi kan..xkan lembu plak rajin nak wat tuk babi..he3...actually dibuat untuk binatang xberleher ni melahirkan anak...tu lah mak akue ckp...klu mak aku tipu..maka aku pon tipu gak korang...he3...tp aku percy mak akue....benda br nie...aku pon xtahu sgt....name jer org kg...

Tuesday, November 30, 2010

H0spital Oh H0spital...


waaaa.....mcm nie ek.......manusia?????sgt4....ramai!!! 1st time aku sampai kt hospital sultanah bahiyah nie sejak dibuka...dh byk thn dh rase nyer...rmai giler org....rmai btol org sakit n melawat org sakit..nak parking??nak dpt dekat2?..MALAM skit...hahaha...kire aku hampir membuat seakan akan tawaf br jumpe tempat parking...(akue rase kt mane2 hospital pon parking nie mslh utama)

actually hari nie aku bwk ayah aku jumpe pakar...pakar dermatology klu xsilap..tp aku xtahu ape kebende...pasal hati kot..(nurse2..doc2..AMO2 sekalian..klu slh tolong betulkan..klu ak terror dh lame aku keje kt hospital..) kalu kes xbwk ayah akue..rase nyer lom smpai akue kat sini...he3....tmpt nie agak br...so mostly bangunan sume n facilities nmpk baek la...klu nak compare ngn hospital lame..(op cos la...)

So,bila org dh ramai..menggunggu nyer tentunyer lame kan..even ayah aku dh wat appointment...nak wat cmner kan..ape yg aku wat skrg??? dah tentu tengah(bukan tepi) Menunggu...menunggu dan teros menunggu..........


ps : pasnie kena cari bank islam n maybank..mao byr hutang daa.....

Sunday, November 28, 2010

Lagenda Bo0dak Setan..


lambat btol aku nie kan...he3..actually dh berbulan cter nie ade lam netbook aku...cume aku jer yg mls nak abiskan ..he3...entah la...lom ade mood aku..tp bila kt kg nie xtahu nak wat ape sgt...(act byk jer keje) dengan tenet yg agak slow..so aku amek peluang nak abiskan...

sebenarnyer dr dulu ag ak leh abiskan cter nie..tp bila pk yg cter nie agak feeling2 (dh rmai ckp cter nie feeling abis...tkot sedih plak aku tgk..hik3) watkan aku cm mls skit nak tgk nyer...tp td aku ngn adik bongsu aku sempatkan abiskan cter nie...


such a good film!

bagi aku cter nie best...jalan cter yg tersusun...tmpt2 yg menarik (especially scene kasyah kat kg time nak siapkan project die) konflik2 yg xterlalu berat bg akue...klu terlalu berat xbest sgt la...pendapat ak sendiri...ak nak tgk cter ..ape2 cter pon bukan nak tensen2...nak hepi2..so wat ape nak tgk cter yg terlalu sedih...hilangkan mood jer nnti kan...ape2 pon thumbs up 4 dis film..berbaloi....

then,watak amelia (ayu selepas pembedahan) tu pelakon br ek...nmpk mcm die xsepopular lisa(luv lisa so much!) Yerla pelakon br kan..tp die dikire watak utama gak kan...shiqin name klu xsilap kan..but she had done well rite..

watak azmi..pergh...sakit hati den nengok..hahaha...hope ak xkan jd cmtu...he3...but kasyah??ade ag ke org mcm tu?susah nak cr tu...aku sendiri pon xpasti leh wat cmtu...tp nie sume cerita kan...mcm2 bleh wat...laen dr dunia sebenar....just try to be de best....



"i am not the best...but i can try my best"

Wednesday, November 24, 2010

PPUM...Oh God...


Menara utama?menara timur?wad bersalin?bilik pembedahan? oh god! where am i?

hanya berlaku beberapa jam td bila ak menemani kwn (zairul) makan tgh hari ...akui hanya sekali dua ke sana..sudah tentu xdpt mngingat setiap tingkat dan lorong..ia terjadi pabila "auto pay parking" yg rosak memaksa aku masuk semula..mencari "auto pay" yg laen....saat di dlam semua lorong ku lihat sama...setiap papan tanda ke arah ward sahaja...adoi..ketiak ku mula basah...bajuku seperti air disimbah...lantas mencr jalan keluar..sehingga terjumpa auto pay diluar..jadi langkah dipercepat menuju terus ke mobil...what a shame!!!

Bila Manusia Semakin Kejam..

pagi nie bgn..wat ape yg ptt..then tdo blk..he3....well..time2 cuti cmni la amek peluang..tp ak masih di kl..umah member aku...blom ag smpai ke kdh...insyaallah jumaat nie blk la...bukan apa...member ak kebebtulan nak blk kg gak..so,alang2 tu dia nak tumpang ak skali..mak dia xsihat...


pagi td..sempat la ak sarap kt kdai mamak kt flet pkns depan nie..smbil2 bc metro...sebut pasal metro nie...korang perasan x..lately berita2 skrg dh semakin teruk...anak bunuh ayah...cucu ugut nenek...mati kena seret peragut...mcm2 la...smlm klu xsilap kes suami kelar isteri...rini plak ak bc lelaki tetak ayah kekasih..adoi...mcm2 skrg kan...benda2 yg tragis dh jd mcm benda biase...dulu nak jumpe citer2 cmtu jrg sgt...hurm..masa berubah...manusia pon berubah...tapi yg xbest nyer berubah menjadi lebeh kejam...hanya dpat berdoa supaya dunia menjadi aman...insyaallah..aminn...



p/s : sempat ber chatting ngn madam maheran 2 3 hari lepas...katanya diragut hari raya kedua ari tu...thank god she's ok..even abis sume brg nye...slamat xkena seret..huk3...

Tuesday, November 23, 2010

Masha'ir...

MenCoba dan teros mencoba...


bila ditanya hati ...perlukah aku keciwa?perlukah aku bersdih?perlukah aku berduka?sukar untuk ditafsirkan..tapi yang pasti ia bukan untuk diraikan..bukan juga untuk dimasyhurkan.....jiwa berduka..hati ku lara.....tapi mengapa?? biarlah....biarkan aku mencoba..dan teros mencoba...

aku hanya manusia hina...ingin disayangi dan kadang dimanja...namun hati kekadang leka...tersilap langkah melukakan ia..segumpal darah milik manusia...apakan daya diri ini..tiada niat dihati..menghiris mengguris jiwa yg nipis...tanpa sedar ia berdarah habis...mampukah aku??biarlah..biarkan aku mencoba..dan teros mencoba...

di minta aku kuatkan diri..supaya ia teguh berseni..berdiri pada sesuatu yang pasti..agar ia sentiasa diingati..tapi ku takut taufan melanda..kuatnya angin menghempas samudera..tekad hati bertahan jua..sehingga diri diperlu olehnya..benarkah itu?? biarlah...biarkan aku mencoba..dan teros mencoba...




Ya..aku akan mencoba dan teros mencoba...

Tan - Dust...


td pas abis konvo ..akak n abg ipar aku ajak g masjid besi..dorg konon2 nak g tgk2 la..kebetulan belom solat kan...bleh trus solat kat situ..ak ngn konpiden yg agak tggi even ak sendiri xsure jalan bwk la dorg g situ...so,sempena HARI TANDAS mggu lepas (19 November) kat sini nak share tandas kt masjid besi nie...cantek kan....
d^_^b

Monday, November 22, 2010

Putrajaya...

wa....bulan nie dh dua kali ak dtg putrajaya..dan tujuan nya ttg sm...menyibukkan diri kt konvo org len..he3....ari tu member aku nyer konvo..kat PICC presint 5..skrg lak ang ipar ak nyer konvo kt dewan sri siantan presint 3..kali nie yg special skit nyer..dulu ak pon konvo kt dewan yang sme..cm dtg blk tmpt bersejrah ak la..cewah...hu3..kira cm imbas kembali la..hahah...bg ak compare ngn PICC ak suka kt dewan sri siantan nie ag..even tmpt die xla se grand kt PICC(maap cikgu BM ) tp kaw luar dia cntek tuk bergambr...berlatar belakang kan istana kehakiman...bleh thn cntek la tuk bergmabr...klu kt PICC tu..xde sgt tmpt yg cntek nak bergambr unless kt dlm tu jgk ler..

pe2 pon tahniah pada yg berkonvo especially abg ipar aku ibrahim bin yaakub...
d^_^b

Friday, November 19, 2010

Setahun Jagung


pejam celik pejam celik pejam......gelap....eh! celik balik...hik3...wah....xsgka ek...dh hampir setahun ak keje....dh hampir setahun ak duduk kt johor nie...rase cam br jer ak jejak bumi Allah johor nie...tup2..buka tip2...tapi tup2...dh nak smpai bulan 12...pergh....masa berlalu sgt2 cepat....

kalu imbas semula...tggl 1hb januari 2010 ak mula jejak kaki kt bumi joho nie...act ak mmg zero la pasal joho nie even penah la dtg umah sedara kan...bermula ak stay di taman anggerik bandar tenggara...smpai la ak pindh ke tmn permata impian kulai...br dua tmpt..he3...xbyk...dari ak xde kenderaan smpai ler ak dh ade my honey boney...dr xtahu jlan2 smpai ler org ckp ak org johor sbb tahu selok belok kt jb ni(even xsume jalan la,sori ternmpk riak plak..he3) dr berat ak dari 60++ smpai je 65+ hik3....sihat btol.....adoi....

kalu dari segi keja plak....ak rase byk ag yg mesti ak blaja....bg junior2ku..ak rase ak slalu ckp especially kt fesbuk...korang blaja la btol2 kt mktb tu..take part dlm sume aktivity kt sn...wat btol2...seyes..korang xkan menyesal punya...byk benda yg ak blaja..rase rugi pon ade sbb xblaja btol2 kt mktb dulu..(padan muka aku)..dlm setahun nie gak sempat la ak g beberapa kusus...bleh thn best gak sbb dpt kwn2 br,....dpt blja ilmu2 br...so xrugi sebenarnyer g kusus nie...btol...rajin2 la g ek...he3....pe2 pon thn depan ak kena gandakan usaha.ssbb nmpk gaya(dh nampk dh ..he3) mcm byk ag cabran yang akan ak hadapi thn depan...hope dh atasi suma la ek..Aminnnnn...

tahun pertama dlm alam pekerjaan mengajar ak byk erti hidup....mngajar aku supaya lebeh berhati2 dlam membuat ape jua tindakan ..dan ak mengaku ak blaja dar kesilapan lalu.....chaiyok2!!!

Monday, November 15, 2010

Bila Raya Menjelma...Kali Pertama Ia...

selamat.....hari raya....hari untuk kita bersuka ria....lalalalala....eh,btl ke?tp bukan aidilfitri kan....he3...dah xbtl dh aku...mau xjd mcm nie....esok dh nak raya..tapi akue kat mana??sik ka?aloq staq ka ka??x.....ak kat selatan...ak kt johor...huk3...untuk pertama kali dalam sejarah hidup ak..raya ak xblk kg..huk3....

sedih?hiba?ade la skit2......tp excited pun ade gak...coz wat pertama kali ak nak beraya di perantauan...beraya ditempat org...so,dengan muka seposen ak ikot member aku blk kg die kt kota tggi...he3...beraya kt felda plak..he3...

sampai kt felda sening nie smalam...pagi nie mak member aku dh mula wat ape yg ptt...potong bwg..ayam...daging...wat ketupat...name pon joho kan so mane la nak wat ketupat palas...mestila ketupat nasik..aku?tgk jer la...mn la nak pandai wat...makan pandai la..he3...tolong ape yg ptt jer..hik3...sok dah nak raya....just try to enjoy myself here....



p/s mak ayah..ujung bulan nie abg blk noh...huk3......

Wednesday, November 10, 2010

LINUS...Pelangi Balau Resort..






Korang tahu x ape kebende LINUS tu?he3...aku pon mula2 xpenah dgr gak...tapi pastu ade la tahu skit2.,..tp still xtahu yg LINUS tu stand 4 what..sehingga la...2 3 hari lepas bile tetibe ak dipnggal oleh GB ak..katanya aku kena g kusus kt tnjung balau...then reaksi aku dlm hati jer la...mane leh luahkan dpn GB..(ape????kusus????tjng balau????) jauh tu...kota tggi...dh la ak br blk dr kl jer...tapi depan GB..yer bos...baek bos...no hal bos...hahahah!

So,ptg tu blk skolah terus packing..bertolak pon dh lewat smpai pon agak lewat la...tp nasib la program mula mlm...smpai kt sana..(Pelangi Balau resort) sempat ag rehat2 dlam bilik... Actually dalm hati yg agak berat nie...ak byk blaja..blaja cmner nak ngajr budak menggunakan pendekatan2 yg seswai..yerla...yg dtg tu pon ade yg dh ber belas2 thn ngajar..so,dorg kongsi ngn semua org cara2 yg seswai...eh,lupe plak nak ckp...LINUS is stand for Literacy and Numeracy Streaming ...program nie dijalankan bertujuan untuk memastikan semua murid thp 1 boleh menguasai 3M sebelum mereka melangkah ke tahap dua...program nie adalah satu satu Projek Mega di bwh NKRA...(ade empat projek dibwh NKRA kalu xsilap)

dalam best2 nie ade gak yg kurang best...he3...tapi biar..just accept it as a challenge...moga ak boleh lalui dengan tabah...2011 adalah tahun yg agak sukar bg aku.........

Friday, November 5, 2010

Pabila Malang Xberbau..


adus...xsggup den...huk3...tp tu la kan kalu benda dh nak jd kan....nak wat cmner...huk3....kali nie ak sempt join kwn ak g konvo die kt PICC putrajaya,...cuti2 sempena deepa nie ikot jer la....dtg putrajaya nie men redah jer....ikot signboard ..slmat smpai....

berbalk pada cter td....time tggu n tgk kwn aku trime scroll tu...ade la incident sorg cik adik nie...time kt atas pentas tetibe die punya mortar board terjatuh..huk3..mau terkulat2 die atas pentas tu nak pakai blk...time tu kan dorg tgkap gmbr...ak xleh bykan cmner die punya gambr konvo...adoi...mesti sedih kan....ak rase mesti die nangis...sbb klu xsilap ak die sorg jer yg cmtu.....tp nk wr cmner adik oi....kena redha jer la ek....


p/s tingat pasal gmabr konvo ak...dh la kurang cantek..menambahkan ag ketidakhenseman aku jer...cd pon kasi lintang pukang...huk3...


Tuesday, November 2, 2010

Bila Penghujung Tiba...


Hurm....pening kepalo den..he3....byk benda plak nak pk bila dah sampai ujung2 nie....kalu zaman study dulu..xsbr nak tggu bila sampai penghujung nie...tapi laen plak jdnyer bila dh mula keje...rase cm lambatkan sikit tuk sampai di ujung2 nie pon xpe...byk keje nak kena setel b4 cuti nie...so, dlm 2 3 mggu nie ak kena berhempas pulas untuk siapkan ape yg patt ak siapkan....huk3....tp yg mane satu ak nak mulakan nie????adoi....yg sane ke...yg sini ke...yg sinun....seraboot2....tp yg pelik nyer....time on9 maintain...xpenah brubah...keh3!!! adoi....sbb tu org ckp..nak seribu daya...xnak seribu dalih...

pe2 pon....ak dah kena mulakan...klu xmula...cmner nak siap kan...klu xsiap...alamat blk lmbt aku...xsey2...he3...

d^_^b

Monday, October 25, 2010

KeHiDuPaN...


kehidupan....
suatu yang dialami oleh semua...
kadang kala xdapat ditafsirkan oleh minda..
apatah lagi kalau hanya ditafsir melalui pandangan kasar semata-mata..

kehidupan penuh pancaroba...
ia penuh dengan silang kata..
ia penuh dengan suka duka...

namun...
walau sukar dijangka diri
walau payah di teka hati
kehidupan tetap berlalu pergi tanpa menunggu kita....Disini..

Saturday, October 23, 2010

d^_______________^b


senyum tu satu sedekah..xslh tuk kite senyum...setiap perhubungan yang baek jugak bermula dengan senyuman...tapi jgn slh gunakan senyuman untuk sesuatu yang tidak baek....

senyum sokmo...
d^_^b

Sunday, October 3, 2010

Bukan NiatKu...

bukan niatku untuk membuat kamoo tersiksa..
bukan niatku juga untuk ku tggikan suara..

tp ku harap dirimu faham situasi ku ketika..
pabila ku rasa dirimu di dalam bahaya..

ya..
suma yg berlaku kerna aku syg kamoo...
suma yg berlaku kerna ak risau kamoo...
suma yg berlaku kerna aku kasih kamoo..

tapi..
kiranya bagimu ak yg bersalah..
maaf di pohon..jari disusun..
semoga ia akan kembali seperti sedia kala...
kerna suma yg berlaku bukan niatku jua...

Tuesday, September 21, 2010

ZON...





Bukan Di Zon Selesa...Bukan Di Zon Bebas Cukai jugak...Malah Bukan Berada Di Zon Larangan Merokok...tapi skrg berada di ZON UPSR......
- semoga berjaya untuk semua calon UPSR 2010 terutama calon2 UPSR SK LKTP Bukit Besar, Kulaijaya Johor...you go guys!

Sunday, September 12, 2010

Bila Duet Menjadi Hamba..


smalam blk umah maksu aku..tgh asyik makan mee kari yg sedap tu tergerak hati ak nak bukak tv..tgk2 time tu berita kes datuk sosilawati lawiya..katanya die dan 4org ag mmg telah mati dibunuh,dibakar dan dibuang ke dalam sungai..sorry to her family..xsgka plak die nak mati dgn agak tragis bagi aku..


sebelum nie ak just kenal die(datuk sosilawati lawiya) sbg pengasas kecantikan bila ak slalu belek2 majalah mingguan wanita akak aku..kan slalu ade muka die kt situ...bila die dh kwen ngn penyanyi nash..br die makin popular..tp bila kes penceraian tersiar kat tv lagi la popular..


pendapat aku la...sebelum nie org xtahu sgt die nie mmg kaya...yerla..ak rase die xpon declare harta die sbg jutawan...tp bila kes penceraian die tersebar yg konon berkaitan ngn duit beratus ribu...time tu ak rase rmai org bukak mata..time nie juga la org2 yg tak berhati perot cuba mngambil peluang...kemuncaknyer..die mati dibunuh...dibunuh dgn kejam


inilah dunia...bila duet sudah menjadi hamba..manusia sggup melakukan apa saja untuk mendapatkan nyer..






p/s : alfatihah untuk semua yg telah tiada

Friday, September 10, 2010

Salam Aidilfitri...


wah...hari kedua baru ak sempat menconteng sesuatu kat sini..hu3...sehari sebelum raya ngn semalam xsempat lansung ak nak mengadap PC yg lembab thp *&^%$%$ nie..he3...actually dh jd cm rutin pas blk dari sembahyang ak ngn akak ak jenjalan umah2 sedara..g umah tok..umah makngah..umah mak jang...pas blk dr sembhayang jumaat..ak g umah naem plak...then kami g umah pidos kat jeneri..mlm bwk pidos dtg umah ak n naem..mlm skit antar die blk...tu rutin aku...


rini plannyer nak bwk parent aku g beraya umah abg ipar aku..dorg wat kenduri sket..maybe time lunch nnti br pegi...esok plak blk kg kt alor star..hari seterusnyer ak xtahu ag nak wat ape..tp raya ke5 ak dh mula"merempit" semula ke kulaifornia..hu3..dh nak mula keje..


pe2 pon...dikesempatan ini ak nak ucapkan salam aidilfitri kepada sume kengkwn...sume blogger yg rajin melawat blog aku(bajet cm rmai)..yg secara xsengaja melawat blog ak..ampon dan maap dimintak klu tulisan ak sebelum nie mengguris ati korang sume...maap deh..

Monday, September 6, 2010

L0ng Journey....


wah...akhirnya...smpai jugak ak di bumi kg dusun yang tercinta...rase nyaman jer bila kg nie...he3...tapi letih tu ttp ade..mau tak nyer ak drive sorg dri Kulaifornia ke kdh...tp bukan la direct terus..he3..mau tercabut buku lali aku tuh...he3...

ak bertolak dr KUlaifornia ke KL ptg sabtu..lepak umah naem lu...sbb ak nak beli baju raya dulu kt Kl tu...so dlm kul 3 ak bertolak smpai dlm kul 7 r..(sempt tdo lu kt RNR Pagoh sbb mata ak gelap dh time tu) mlm tu g jenjlan ngn naem n de geng kat jalan TAR..sempt r beli baju melayu warna gold ke coklatan..cantekkk..he3....tp capal ak lom beli..ingat nak cr kt kedah plak...

pagi ahad dlm kul 1 lebey bertolak ak ke kdh...(smpai perak exit kt kuala kangsar.blk ikot gerik...nak save tol katakan) alhamdulillah b4 berbuka posa smpai ak di kg dusun tercinta..mlm tu mak ak wat simple jer tuk berbuka...asam pedas..sambal sotong kering..tp yg menyelerakan ade SAMBAL BELACAN..hahahah(mukaku dh mula gatal2...) pe2 pon besttttt

so,skrg lepak umah lom ade mood ag nak kemas umah..he3..sok la KOT..... d^_^b

Wednesday, September 1, 2010


ntahla....ak pon xtahu kenapa ari nie aku rase serabut...xbtl...sume kerja wat jd serba xkena..hu3...adakah sbb otak fikiran ak dh berada di kg dusun???(my lovely hometown..)erm..mgkin gak....tp letih la...ngan nak isi data budak2 exam..e-kehadiran..lesson plan..data nilam...sebelum nie ak bz cmnie gak tp xla jd cm hari nie...yg sakit ati nyer terpaksa naek turun bangunan sbb tertggl kunci...bukan sekali tp 2x...aiyoo....hope sok segala yg dibuat lebeh tenang dan teratur..ameen....

Monday, August 30, 2010

KeMbali Ke KoTa Singa...




ADoi....terlebeh plak akue...he3...yerla br jer mggu lepas pegi..mggu nie pegi ag..he3...actually benda nie on de spot gak...xdirancang...member aku si apis datang johor mggu nie..sjer jer la die dtg membuat onar kt johor nie..he3...ntah cmner dorg tibe2 jer ckp nak g johor..yerla..apis tu bukan slalu nak dtg sini..then die pon ade misi tersendiri yang nak di buat...ak ikot jer la..

oleh sbb last week ak dh pegi..ade ag la 40dolar yang ak tak guna..so,ak dh mls nak tukar duet ag..dlm kul 12 pegi r...actually xpegi mane2 pon...just jalan2 Orchard road..(tu pon xabis...mcm2 bend pelik plak terjumpe..huk3...) pastu kami pegi sentosa island (klu ade byk pitis mmg best kt sini...hu3)

kami park kete dekat jb sentral jer..then naek bus causeway link(tol ke ak eja??) ke kranji..dr kranji tu la kami naek MRT tok jlan2 kota singa nie...

round punya round...bile dh rase cm nak tercabut lutut nie br kami blk...berbuka pose pon lewat gak la..tu pon beli air tin jer..xsempt ...ak ade gak bg cadangan kt apis...tp ditolak bulat2..ak xtahu kenapa...huk3...


then bila smpai kt johor terus kami ke singgah selalu tuk melantak.yerla td minum her kan...so kt singgah selalu makan puas2....he3....pe2 pon ak enjoy....thanks guys d^_^b







*kali ni ak gunakan 10dolar gak..so skrg ade ag 30dolar...he3..berjalan lagi kah aku nanti?????

Thursday, August 26, 2010

Por-Pie -Ya Bar-Sah



satu perkataan je yg bleh ak kata....SEDAPPPPPPPPP!!!!!!he3....

as usual..isu yg sering ak ketengahkan ape lagi kalu bukan MAKAN..topik kali nie adalah tentang POPIA BASAH..meleleh air liur ak ble pk..he3...actually dlam pengamatan aku..(cewah ayat) popia basah nie adalah kuih yg agak simple...kulit popia yg dikukus(kot..) pastu inti nya adalh sayur2 cm taugeh sengkuang n lobak merah..kemudian digulung dan di saluti sos dan kacang goreng..tp ak xtahu knape popia basah nie antara makanan feveret aku..he3...


cuma yang ak agak terkilan...susah sgt nak jumpe..huk3...pose kali nie juz 2x jer ak makan popia basah...1st time aku berbuka ngn sopi member aku...klu xsilap kami beli kt bazar area tampoi...then 2nd smalm ak ngn razi membr ak gak beli kt bazar kg melayu majidee...even harga nyer agak mahal...1set rm3.50 (ade 5ketul) tp bg ak berbaloi...he3..


hope blk kg nie ade jugak la kt bzar nnyer...tp nie manusia kan..asyik pk pasal makan jer...ade org MAKAN untuk HIDUP...ade jugak yg HIDUP untuk MAKAN...tp bak kata mak aku...klu bab2 makan nie jgn pk sgt pasal duit..makan jer....tp ape2 pon kte kena ingt...


'MAKAN KETIKA LAPAR...BERHENTI SEBELUM KENYANG"




*ade satu gerai popia kt stadium kota bharu sedap sgt..kedai nyer jual popia jer tp slalu penuh..
d^_^b


Wednesday, August 25, 2010

Sudah 3 mggu....


ya...sudah 3mggu...3mggu membuka peluang pada diri aku........rasa sejuk dihati pabila semuanya berjalan seperti biasa...tiada gelap...hanya cerah belaka...tp diri ini sentiasa bersedia..kerana aku tahu..yg gelap itu akan datang pada bila-bila masa...jadi aku perlu bersedia untuk menghadapi yg gelap itu supaya aku tidak akan tergelincir dari landasan yang dibina bersama.....terima kasih kerana pernah sanggup menjadi pungguk untukku...terima kasih kerana bisa memberi ruang lagi untukku..

Tuesday, August 24, 2010

usha2 kota singa...



waa....last weekend sempat ag ak berderap ke kota singa..bile duit kering time tu la nak jenjalan..actually one of my fren pegi s'pore sebb nak antar adik die kt changi airport..nak blk indon..klu naek kt s'pore dekat sket compare nak ke kl kan..so,entah cmner tingin plak nak ikot..


tp tujuan sebenarnyer ak nak usha2 tmpt jer...he3..yerla.mane tau pasni leh g sendiri..so,kali nie g tgk2 cmner nak pegi ke sane....penat tu mmg la penat yerla bulan pose kan..tp kire ok la...pasni leh r plan pegi skali ag...




*sempat g sentosa island...g msk benda2 yg free lu..yg berduet tgk dr jauh jer..
* tukar duit 50dolar...then guna xsampai pon 10dolar...he3....(pose punya pasal..)

Thursday, August 19, 2010

Co0l BloG..BerMinatKah Anda???




huaaaAAA!!!!! I love it!!! he3...mula mnggemari minuman ini especially ice blended dr cool blog lebey kurang beberapa bulan yang lalu...he3....mula terpikir tuk menerai(mencube) bila kuar lepak ngn kak nita n her housemate kak tini...time tu tgk kak tini beli pas kami tgk wayang kat kluang mall or kluang parade..ak pon dh luper...

klu g tesco..ioi mall mesti ak beli punya...slalunyer ak beli

MOCHA ICE BLENDED WITH PEARL

CAPPUCCINO ICE BLENDED WITH PEARL

LATTE ICE BLENDED WITH PEARL

yang len ak blom try ag.he3...coz ak mint kopi2 nie jer...tp org len ckp yg len pon leh tahan gak..maybe pasni kena try..

benda laen yang wat aku suke cool blog nie xlen dan xbukan sbb PEARL...sedap weh!!kenyal2...ak suke..cam kuih getas (penah post sebelum ni)...liat...

so,sape yg belom penah try..cubelah ek...
d^_^b

Wednesday, August 18, 2010

Lagi nasi kerabu....ak xsengaja..

malam nie...bukan salah aku...xde niat pon..tp apakan daya ...keadaaan memaksa aku bertindak sedemkian...hahahah! koya! the suitable word for me rite now! hik3....

actually rini mmg ak xde plan nak berbuka ngn nasik kerabu...btl..ak xtipu...percyalah.....huk3....nak jd crite rini faiz member ak ajak g bazar kt bandar putra..so ak momantai la..xde hal..pas die bis skolah die dtg amek ak...die dtg ngn kak nur cikgu skolah die...smpai jer kami kt bazar ujan...payung ade satu jer...so ak ngn faiz nie redah jer la..kak nur ade pyung..1st kdai kami pegi jual nasi kerabu n nasik dagang..oleh sbb ujan n mls nak berbasah basahan...dorg beli jer nasik kerabu kt situ..ak nie..ikut jer la..dtg ngn dorg..beli jugaklah nasik kerabu..(tapi xpuas hati sbb mahal sgt!)

tulah kisahnyer cmner ak beli nasik kerabu even pada asalnyer ak xde niat nak beli pon.......ak xsengaja...tutup crite....
d^_^b

Monday, August 16, 2010

Pagi Ini....


Pagi Ini....
ntah knapa pagi ini terasa gatal plak ak nak menaip..xpenah dibuat ak sebenarnyer pagi2 teros ngdap blog nie..slalu nyer mlm2 skit la br ade cik mud nak ngdap..hu3...

pagi ini..bgn sahur cam biase..(cam biase ke?ke xbiase..he3...) thanks to somebody yg kejutkan aku..mandi solat cam biase..panaskan enjin kul 6.45 gerak ke skolah..

otw ke skolah kete xbyk sgt lori pon same...lega skit..yerla rini kire awal jugak la bertolak..dats y xbyk lori..klu x alamat 50km/j jer ak bwk kete tuh..
pagi nie pon kabus tebal jer..xnmpk sgt jalan..rase dingin pagi ni..sayu...

smpai dalam kul 7.00,so get ready to start my work...

d^_^b

Dari Teman untuk Sahabat

oh teacher / sir.. (teacher for women sir for man)

gud moning gud afternoon gud evening gud night

how are u im fine tankiu

u stand up I sit down


oh teacher / sir..

everyday we go to school

but u go by car I go by bus

why teacher / sir?

Why u go by car u not go by bus???

U know not? not fair lah


Oh teacher / sir..

When u come in kelas

I say “stand up kelas.. gud moning teacher / sir”

Becoz I ketua darjah

If I not say like dat u angry

U know not? At my mother and father pun I not say dat


Oh teacher / sir..

When u talk2 in the kelas

U think I understand?

i understand but small2 not all


oh teacher / sir..

1 day I want be teacher / sir like u

Becoz I want rotan and cubit2 your son and dogter

Becoz u rotan and cubit I

U think I not sakit ey??

so becareful send ur son and dogter to school!! Kah3





tq pada person yg sudi cipta poem ni kat aku...bg aku even nmpk cm klakar...tp sweet sbrnyer...ade maksud tersirat...don wori..ak akan simpan poem nie elok2...thanks ya...

Sunday, August 15, 2010

feveret ku di waktu berbuka...







ari tu ak post ttg feveret ak di waktu sahur...kali nie aku post plak feveret ku di waktu berbuka...he3....asyik makan jer keje ak nie..xde benda len nak cter kan...nak wat cmner aku suke makan...sbb tu skrg makin sihat..he3.....


actually pengaruh pantai timur yg ade dlm diri aku disebbkan hampir 6thn ak kt sana membuatkan ak terlalu obses ngn nasi kerabu..klu ikut kan mula2 dulu..(zaman2 jahiliah) ak mmg xminat nasi kerabu nie,...eh,correction..bukan xmint...ak tkot...he3..sbb warna nasik die biru..sbb tu cm xbrani je nak makan...tp bila ak kt klate...ak rase nasi kerabu la antara makanan yg ak plg kerap makan...sebelum tu ape yg terkandung dalam nasi kerabu???? tgk la..ak pon xtahu sgt.. yg aku tahu la :-
*nasi yg bewarna biru
*ulam-ulaman
*budu
*smbl lada
*kelapa /nyor
*telur masin (sedap2)
*keropok
*jeruk bwg
*solok lada.
*ikan grg/ayam bkr/daging bkr(depends)


tu antara bhn2 yg ade dlm nasi kerabu la...rase cm ade ag..tp ak xtahu nak sebut ape..he3...nie xbermakna semua bhn tu mesti ade...depends la kan...he3



klu kt klate dulu bila tibe time pose bzr kat area pantai timur pengkalan chepa jd buruan ak..ala...mak cik tu jual area ujung skit tu...area atas2...ala...tmpt tu mmg jd tumpuan org..he3...situ la yg sedp...yg tmpt2 len pon sedap gak...tapi bila kt johor nie mmg la susah nak jumpe kan...klu jumpe pon xsesedap yg di klate nie...tp ak bedal jugak la...hahaha....






pe2 pon...even ak stay kt johor...suke mkn makanan kelantan...tapi ak xpenah lupa yg ak nie anak jati kedah...anak jati sik....utagha.....hik3...

Saturday, August 14, 2010

Resepi Kuih Getas...

post sebelum nie ak ade cter pasal kuih getas kan...then, ije ade tanya pasal resipi kuih getas nie..so, kali nie untuk ije (leh cube wat tuk husband die) n kwn2 len..ak kongsi resipi cara-cara menyediakn kuih getas...leh la korang cube..ak xkisah klu korang nak pos kan kuih nie kat aku..hik3...





Bahan-bahan ( 16-18 biji )
• 250 gm tepung pulut
• 150gm kelapa parut
• 130 ml air
• secubit garam
• * 3/4 cwn gula
• * 1/2 cwn air
• * sehelai daun pandan



Cara-cara
1. Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
2. Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
3. Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.
4. Sedia utuk dimakan, sesuai utk sarapan dan minum petang.

BiarKan...





terasa sedikit terkilan pabila aku dihakimi dan mungkin di banding bezakan dengan seseorang tetapi di dalam dua situasi yg berbeza...pabila dua situasi yang berbeza dihakimi seperti situasi tersebut adalah sama...sudah tentu tampak jelas kepincangan salah seorang daripadanya...tapi apa kan daya aku...jika itu yang mahu dipikirkan..
ak terima...ak redha....



Wednesday, August 11, 2010

Feveret ku di waktu sahur..



waduh2....sedap banget!! hahahaha! tgk gmbr dh terliur..apatah lagi depan mata..hik3...nie adalah antara makanan feveret ak time sahur....tp rasa nyer...anytime klu ak nampk telur masin ak bedal jer....cuma time sahur klu ade telur masin lagi selera la nak makan....


tp bila duduk sendiri nie alamat sahur makan roti jer..xde nyer ak nak masak2 sume nie...(xde tong gas...dapur gas ade..he3) ntah2 bgn pon tidak..he3....cume time kat umah la...telur masin nie wajib ade....rindu nak berpuasa kt umah...huk3.....


* berbuka td makan nasi kerabu daging bkr + telur masin... d^_^b

Monday, August 9, 2010

Ramadhan Pertama...


knapa ramadhan pertama?mcm la ak xpenah jumpa bulan ramadhan kan..dh lebey 20thn ak idup nie..he3....actually,maksud ramadhan pertama kat sini adalah nie ramadhan pertama ak di johor dan juga nie rmadhan pertama ak sbg seorg yg sudah bekerja..laen rasenyer...

tuk 1st day pose....sahur ak bermula di restoren singgah selalu area danga bay..skit punya jauh daa...he3...xde..ade keje sket..ak ngn member aku,paiz..so alang dh kat sana b4 blk (dlm kul 1lebey) kami singgah sahur kat singgah selalu..he3...

ari nie pon ak xwat pe2...lepak kt umah...layan facebook..bsh baju..tdo...wat keje skit sgt2..tu jer..berbuka td pon makan nasik kerabu...yummy3...jumpe jugak ak nasik kerabu kat sini...leh thn sedp la..leh mkn ag pasni....nak wat cmner...rindu kt kb...hu3....

smoga ak dh kekuatan tuk pegi tarawih jap ag..aminnn..he3....

Friday, August 6, 2010

Kuih Getas...


PAgi Tadi Di kantin Skolah.....

"kak lily,kuih ape nie?" ty ak ngn sopannyer..
"tu kuih getas nama nyer.." jwb kak lily..
"o0o0..liat la kak..guna tepung ape nie...sedapp"..
"guna tepung pulut.." dgn konpiden nye jwb kak lily
"o0o0o0.....alkisah.."

actually dh lame dh ak tgk kuih nie kt kantin tu..cume lom try jer..pg td kuih feveret aku (donut smbal klu xsilap name nyer) xde...perot lapar...dats y aku try gak...tgk2 leh thn sedap gak...ala2 cm kuih keria...tp kuih nie liat sket...nie kuih tradisional johor ke ek????