Friday, December 25, 2009

Sofea semakin dewasa...hua3...

dahulu


sekarang



sofea dh semakin dewasa...xdelah dewasa betul2..he3..maksud aku die membesar dengan baik..semakin comel dh bulat...especially kat mata..dulu ak tgk sepet jer...tp skrg makin bulat....tp pasni susah plak nak jumpa die...huhuhu...sofea...pak lang akan rindu kamoo pasni...huhuhu




Wednesday, December 23, 2009

Johor...I'm coming....


ak nampaknyer bakal berkhidmat di bumi selatan malaysia....
excited..
nervours...
sume ade..
hope dpt harungi idup ini dengan penuh bergaya...cewah!!..
d^_^b

Sunday, December 20, 2009

Sesaat di Tanjung Dawai..



semalam...kazen aku kol...suh g amek die kt umah die..katanya nak blk kg..xde sape kt umah..so,cm bese ak sbgai pemandu tetap family aku dikerahkan untuk ke tanjung dawai pagi td..he3...husband die blk tganu..tapi die xblk..so,pagi td..ak ngn adik pompuan aku(sbg penunjuk arah,xtahu umah br kazen aku) berangkat la ke tanjung dawai..

actually dh lame gak ak tak pegi sane..tuk pengetahuan korang..tanjung dawai nie adelah kaw nelayan di daerah sungai petani.. terletak bertentangan dengan pantai merdeka(lama giler ak xpegi sini)..nak pegi sane..ak ikut jalan sik-gurun-guar cempedak-yan-singkir-tanjung dawai..ingat2 luper gak...tp slamat sampai... smpai jer kat tanjung dawai...g beli brg2 dulu(tok ngn mak cik aku pesan)..g beli ikan kering,keropok ikan ngn belacan..katanye murah..(aku tgk lebih kurang jer..)

smpai jer umah kazen aku die dh siap menunggu ngn baby die...comel..rehat jap..then pastu terus blk sik..mlas nak lepak lame2 bukan la ade ape sgt...lagipun ari nie panas sket...huhuhu

tp ape2 pon aku tgk tanjung dawai masih sama cm dulu..cume jeti nak ke pantai merdeka di buat dengan lebih teratur...



* last pegi pantai merdeka tahun 2000...

Sunday, December 13, 2009

aku dan kerepek...


amcam?he3...


kebersihan diutamakan... d^_^b


fokus2....

pagi td..tingin nak makan roti canai..so,ape ag terus ke pekan..g restoren pimas...kat situ pagi2 ade jual the best roti canai in sik!!(bagi akue la..he3)..then, time nak makan tuh,terpandang la akak sorang tu ngah susun kerepek pisang tuk dijual...tibe2 pikiran aku melayang di saat aku dh 11 lagi adik beradik angkat(yeke???) bertungkus lumus membungkus kerepek..huhuhu..rindu saat tuh..

time tu,mcm2 kami jual..kerepek ubi pedas,lada itam,kari,original..pastu ade lak kerepek pisang..ape name ek?luper plak..ade dua jenis...then,kerepek keladi,kerepek kacang dal pon ade..mmg agak pelik r..actually,klu aku xmenjual sume kerepek tuh sumpah ak xtahu...he3..thanks tu dak2 johor especially ina...


time membungkus tuh..mcm2 ragam..ak slalunyer bahagian timbang atau pon packing..xleh bahagian masukkan kerepek...sbb pe??sbb kdg2 ak TERSALAH masuk dlm ke mulut..he3...ade satu time tue..smpai kena perli ngn tuan presiden..hik3....maaf tuan... d^_^b


bila masuk bab menjual nie best...he3...best klu laku la...klu xlaku...huhuhu...sasaran2 kami time tuh adalah..rakan2 dan jugak pensyarah2...siap g dari satu department ke satu department ag! mula2 segan gak..lame2 best o0o0o0o0o...kire membina keyakinan dlm diri lah..cewah!...time praktikal pon kami jual jugak..he3..mmg laku!!cm pisang goreng panas!! even hakikatnyer kami jual kerepek...dasyat2...

dan tu sume antara kenangan yg ak xleh lupe bersma adik beradik aku nie...thank you guys...
d^_^b

Saturday, December 12, 2009

Kenduri Kawen...

Cuti2 skolah nie sume org tahu kan…xsah klu xde kenduri kwen…so,cuti xtahun nie meriah jugakla…bleh tahan undangan perkahwinan yg family aku dpt.. actually aku nie bab2 kenduri segan byk..(bukan segan skit..byk..he3… ) tahun nie gak ade la kenalan2 ak yg melansungkan perkahwinan..waa…dh kwen ek korang…tetibe jer rase tua..he3..ak bila lagi???ntahla…lambat lagi kot…xready ag..cewah!he3…ok2..masuk blk crite td..so,rini ade 3 kenduri..kulim,charok kit,dan juga nami(setengah tmpat korang xpenah dgr) selepas dibincangkan pro dan kontra nya..Parent ak decide nak pegi 2 jer..pegi charok kit sbb dekat jerngn umah..dan juga nami sbb kenalan rapat dorang.yg kulim tu cm jauh sket tp tu juz umah ex boss ayah aku jer..

Then, pas mak ak blk kebun(sempat lagi die menoreh..) bertolak la kami ke kenduri yg pertama..nie umah kenalan ayah ak klu xsilap..klu ikut ati malas ak nak ikut..tp sbb dh lame gak ak xmakan gulai kwah kenduri so pegi jugak r…kenduri nie ade gulai kwah,kerabu taugeh,acar limau ngn ikan masin…leh tahan sedap…tmbah2 ade ikan masin..pembuka selera…tp makan skit jer..sbb mak ak dh pesan…jgn makan byk..nnti nak makan ag…yes madam!! hik3.....

Pas settle sume bertolak plak kami ke Nami..actually Nami nie adalah salah satu kawasan dalam daerah Sik jugak..tp tmpt nie lagi jauh dalamnyer..pekan sik tu pon dh kira pendalaman…tp nami nie lagi dalam(blaja geografi sekektika)..sempt jugak r ak perhati klu jumpa skolah..kot2 dpt ngaja area sini..mane tahu kan..he3…dlm sejam 30min smpai r…sebenarnya kwn ayah aku nie dulu tggl satu flat ngn kami..kira anak2 die dulu nie memang kamceng gak r…maen same..nakal same2…siap penah maen kwen2 ag,…hahahahah! Lawak plak bila ingat dulu2…tp bila dh besar nie..segan plak nak sembang..senyum2 gitu jer la…(gatai)….

Apa2 pon, kenduri nie best…nak tahu sbb ape???sbb….ade ikan masin dan specialnye ade sambal belacan!!!mmg selera ak makan..he3…sedap seh…then,pas siap sume..blk r kami satu family…plan nak terus ke umah nenek aku kat alor star..last2 xjd…tukar plan,kami g makan cendol pulut kat pekan jeniang…… layan………… hahahahah!.. yerla..time cuaca panas cm skrg nie mmg best makan cendul pulut…sok ade ag kenduri....makan lagi....he3...

Thursday, December 10, 2009

Satu Persoalan...

sempurnakah kita sebagai seorang teman?Atau mungkin seorang kekasih? Atau sebagai sahabat setia?..Dan sesekali kita tidak faham pun akan jiwa seorang insan..

We have to face the reality even it'll hurt our hearts.. do read, and find out yourself..
Renungkan....
Hayati dan fahami....

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
akhirnya ia dibuang....
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah
seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
anggaplah dia manusia biasa...
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu
untuk menerimanya....
akhirnya kamu kecewa meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan... Berkhasiat...
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh
memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu...
Menyayangimu... Mengasihimu...
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan...
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan menyesal.....

Moga selepas ini, kita akan lebih memahami diri kita dan juga orang

lain.. insya Allah


p/s antara artikel di dalam simpanan...bukan aku yg tulis... d^_^b

Tuesday, December 8, 2009

Moh Kte Ke Kebun!!

Wah..lama gler ak xmenjejak kaki kat kebun nie..he3…pemalas tul kan!huhuhu…actually, kat kg nie mak ak motong a.k.a menoreh..klu zaman2 sekolah dulu ade gak la tlg mak akue nie time cuti2 skolah..tolong dlm terpaksa..he3…jahat tul aku nie..klu dulu, if xde upah xde nyer ak g..ish3…anak sapa la nie….

Tp sejak ak study kat maktab,mmg jrg gler aku tolong mak ak..mak aku pon dh xsuruh sgt..ntah la..tapi skrg.die pon umor dh makin meningkat kan…kudrat pon dh kurang la…so,smlam die mintak ak tolong die kutip getah sbb die nak menoreh time tu..maknanya…smbil2 aku kutip getah mak ak akan menoreh..kawasan aku dorang xwat getah keping @pon susu.kami wat getah beku dlm “pot” yg dipanggil “getah sekerap”..xtaula tempat laen pggil apa…then, pagi td dlm kul 7.30pagi bergerak la ak ke kebun…mak ak awal2 lagi dh kuar…sebb die nak menoreh dulu.

Smpai jer kebun,ak tgk lam moto mak aku de nasi lemak.dgr dr jauh mak aku menjerit “hg makan dulu nasik tu..satg xdak tenaga plak!!” ak ape lagi kan…he3…bismillahirrahmanirrahim….pas makan terus amek timba a.k.a baldi kutip la getah..klu nasib ak baek..senang la nak kuarkan…klu x..cm nak patah jari ni..huhuhu..mmg letih r…ngn nyamuk lagi…ak xleh bygkan cmner mak aku wat sume tu sensorang..huhuhuhu..

Dlam kul 10 lebih siap r sume…tggu jap pastu ade org dtg amek getah…xleh tggl..bahaya,…bukan ape..rmai pencuri skrg nie..pantang tggl alamat ilang la getah tu…so,kena tggu…bila dh siap blk r…mandi sume…ilangkan getah..bau…sakit jari2 nie…klu ikut ati..mmg letih..sakt jari,berbau..ngn nyamuk ag…tp kena ingat…ngn getah nie la..ak leh idup..leh ngaji..klu x…xtahu la…hope bila dh keje nanti dpt r ringankan keje amak ak..ayah ak dh xsihat…insyaallah… d^_^b

*mak ak penah ajar cara nak menoreh..tp fail!!he3..mak ak ckp “dah!xpyh,rosak pokok aku!” ;-p



** gambar sekadar hiasan..xdpt nak upload gambar yg betul sbb selalunyer time kt umah sewa pinjam usb apis..skrg dh xleh...huhuhu

Sunday, December 6, 2009

SipUt KuNing...


depan umah pas potong rmbut



b4 g muzium


b4 g jamuan raya b.ed maths


kat tokong buddha tdo(ade task kt sini)

actually terlintas ak nak citer pasal siput kuning nie bila ak ternampak kelibat kete kancil kuning kt highway time blk umah dr penang smlam...bila tgk jer kete kancil kuning smlam..terus ak teringat keta kuning NBH (no ye ak xingat..he3) yg byk berjasa pada akue dulu..yg digelar "siput kuning"he3....time study dulu...byk siput kuning ni tolong aku...pertama..of course la..time nak g kelas especially time ujan...pastu kdg2 time nak kuar makan...naek siput nie jugak..time malam plak...bila ak nak kuar lepak kt hayaki ke...moon ke...xpon sim garden...siput nie jugak ak naek klu ujan or rase mls nak naek moto tgh mlm...last pertolongan 2 3 hari b4 abis study...siput nie jugak ak guna tuk g pos brg blk kdh...pendek kata(panjang xkata ape2 ke..he3)u r everything..cewah! hahaha!..

ape2 pon thanks to the owner of dis siput..mr naem mohammed...thanks alots! jasa siputmu akan ku kenang smpai bila2.... d^_^b

Saturday, December 5, 2009

Tukar profession tuk seketika...


Tempat :: apartmen bernombor 105-17-08
Jam :: 1.32 pagi
Profession sementara :: Pengulas @ pengkritik filem xbertauliah..
Tajuk Filem ::New Moon

akhirnya tepat kul 2.35ptg dapat gak ak tgk cter New Moon kat GSC Queensbay Mall,penang..tu pon kes kat kedah satu panggung pon xamek cter tuh...xtahu la sbb per...dorang amek lambt or xamek lansung ak pon xtahu...yang penting dapat gak aku tgk..

my opinion....

1st thing..pastikan anda seorang yang jiwang karat sekurang-kurangnyer peringkat ke 3..huhuhu...klu x,perkataan BOSAN pasti tersembul dr mulut...huhuhuhu...lagi satu...nak lagi best..tgk dulu cter twilight..br tgk sekuel ye nie...eh,panjang lak ak merepek..ok2....pendapat ak kan...cter nie ak bagi 4 stars..sbb pe??sbb ak minat la..hahahahahaha!....actually, cter nie even cm slow sket...tp bg yg penyabar cm aku leh layan la...cter cmner cinta sejati (konon2la) antara bella and edward...bila dorang berpisah..bella sanggup wat ape sj supaya dia dpt rase edward tu ade dekat ngn ye..even smpai leh bahayakan diri ye...cewah! tuk kali ade lak watak jacob mamat serigala yg sukakan bella...so cm ade konnflik sket r yg berlaku...tapi lam cter nie leh r kte tgk betapa bella cintakan edward dan begitu jugak sebaliknya...cmtu la serba sedikit kisah New Moon nie...nak tau lebih..tgk la sendiri ek...

Ape2 pon CINTA TUHAN iaitu ALLAH.. tetap adalah CINTA SEJATI...