Saturday, August 29, 2009

MerDeka..Menggamit Kisah LaLu..

Sok dh 31hb...sok adalah hari merdeka....ya,merdeka...yg ke 52 (btl kan...kang silap malu) dan istimewanya kali nie...jatuh time bulan puasa kan...cmner la ek sambutan kali ni?eh,tahun nie sambutan peringkat kebangsaan wat kt ner ek?putrajaya ke? cmner la persiapan dorang time2 pose nie ek...jgn ade smpai xpose cukup la kan..he3...tibe2 tingat time mula2 masuk maktab...pastu kena g koir tuk smbutan merdeka yg wat kt kuantan tu..(koir...tp bukan nyanyi betul2 pon..)for those yg 1st intake rasenyer pegi...mcm2 kenangan yg berlaku kan..cm aku ngn sek2 maktab Kb nie..dtg lewat...he3..antara peristiwa2 yg berlaku...yg ak ingat la...

- jejak jer kaki kat sekolah Pekan dah dimarah oleh seorang hamba allah nie...bg sek2 kb la (sbb pe aku luper)
-sume maktb len tgk2 kt sek2 kb bila sek2 kb smpai..sume pakai baju same..dak2 len xdenyer pon..skempus!!!(xde kena mengena ngn satu blog tu ek)
- terpaksa bgn seawal 4pagi sbb event wat kat kuantan..tp stay kat pekan
-berebut rebut nak naek bus ber aircon time pegi n blk..he3..lawak2..
- terpaksa ak angkut beg merah aku kehulu dan hilir...bwk brg2 berharga coz kt tmpt kami stay byk jer kes kecurian..(siap ade org tumpang letak brg ag)
- time koir...gaya akan berubah tiap2 hari...huhuhu..ar ni wat len..sok dtg wat len plak...
-tingat gaya sorang lect pompuan.ngajar gaya ngn bersungguh-sungguh..yg tak leh luper tudung ye yg berlabuci tuh...fuh!cntek..he3..
-time hari sambutan..pakai baju yg ak rase keras gler..kain langsir pon elok ag...tapi colourful..hahah! (pakai time tu jer..pastu terlipat jer kt umah)
- time tu aku kurus ag..he3..kwn2 aku pon sm...hahahah!(xyah la aku sebut name2 dorang)



actually..byk ag kenangan2 kat sini...xdpt nk tulis sume...tapi bg sesape yg melalui pengalaman kt kuantan tu..sedar xsedar dh bertahun benda nie berlalu...means..kte dh semakin dewasa...seharusnyer kte semakin matang...semakin bijak membuat keputusan...tambahan plak..tak lama lagi kte akan berdepan dgn dunia sebenar dlm pendidikan..seeloknyer kte menpersiapkan diri kte dari segi fizikal dan mental...di bulan merdeka nie juga..kte sbgai bakal guru seharusnyer tahu ape erti kemerdekaan yg sebenar...sbg panduan dan pedoman kepada generasi akan dtg supaya mereka tidak terpesong dlm menghayati erti kemerdekaan ini...(skema tiba2)

Tuesday, August 25, 2009

Sahur...Akhirnya...

Sahur..tuk pertama kalinya...sahur tuk ke 5 puasa..ak dapt makan TELUR MASIN..hahahhaahah! (suke + puas hati). bukan apa sebelum nie kan aku da crita...ak nie cm xselera kan puasa kali nie...so,td bila dh ada telur masin tu..fuhh! rase cm laju sket la...tp maintain 1pggan ok..xtmbah..he3...nthla..ak mmg hantu telur masin..(hantu ke?bleh thn la) tambah2 klu makan nasi kerabu + telur masin..aiseymen...meleleh....nasib la smlm mak ak suh g pasar..dpt la ak membeli segala benda yg ak teringin makan selain telur masin (ikan masin...sayur kailan...kuah rojak..ikan keli) tapi apa yg ak sedar skrg...ak dah semakin hampir tuk balik ke Klate..huhuhu..ala...susah la cmnie...

Monday, August 24, 2009

Aku...aku..erm..aku..

sambil tggu subuh sempat ag ak on9..bukan pa..time nie jer ak rasa tenet ok..time laen hampeh..almaklumla..gprs jer kn...tambah2 asyik ujan jer kdh nie...actually,xde ape yg nak di cter..tp entah lah..pagi2 yg sejuk tibe2 ter muhasabah diri (nampak sgt jrg muhasabah diri..huhuhu) tiba2 terasa kecik jer ak nie..byk lagi yg ak blom blaja...byk benda yg ak alpa..byk lagi benda yg ak perlu perbaiki...YA Allah Kau Lindungi lh hambaMu ini Ya Allah..

Sunday, August 23, 2009

Sahur 0h Sahur..

Ntah Kenapa pose thn ni nafsu makan ak tak macm tahn2 lepas.klu dulu time sahur nasi tu atleast bertambah gak skali. tapi tahun nie?nak abiskn satu pinggan pon,ya Allah...hanya Dia yg mengetahui nyer..apsal ek thn nie ak kurang selera?hurm..ntah la...ritu time 1st time sahur,ak mkn ayam goreng cicah ngn sambal balacan...tu jer...yg laen even mak ak masak makanan ala2 ketuk2 ramadhan sekalipun ak hanya mampu melihat dari dekat jer (bukn dr jauh coz depan mata) sahur tuk kali kedua pon sm...ayam grg + sambal belacan cume kali nie + ikan pekasam(baek tuk sape2 ade resdung cm aku)..mkn xde kuah pon...hurm...tp alhamdulillah,pose thn nie ak leh lalui cm sebelum2nyer...xde masalah..mgkin ok gak..ak mkn skit2..almaklumla....dh makin "sihat"skrg..elok la...bleh kurang kan sket...he3..ade ke time mula2 blk kg..ayat pertama yg mak aku ckp pas slm ngn ye..
"ai,makin berisi mak tgk hg"..
hahahah!sabor jer..ak hanya mampu menjawab
"besala mak...byk mkn beras siam...cmnie jd..he3.."
tu mak ak yg ty..tp klu kwn2 yg ckp cmtu..jwpannyer lebih kurang same..tp versi lebih menghiris hati dan perasaanla..he3...nak mati klu guna versi kwn2 kt mak aku..mau nyer di tenyeh ngn tempurung bulu!huhuhu..xsggup2...eh,ni dh lari dr tajuk nie...hahahh! ape2 pon pose thn nie best coz leh ngadap muka mak aku (ak anak mak..)he3...


p/s - thn nie xplan ag nak beli baju raya warna ape..cdgn2...

- yg kes berat..tket blk raye belom beli..klu dgr berite lam tv dh naek seram aku nie

- memang la aku anak mak! xkan la aku anak.....


Friday, August 21, 2009

Dia Datang Lagi....


Hurm...dia dtg lagi..rasa cm br ja jumpa..
tup2 jumpa lagi...masa skrg makin cepat kan...
maksudnyer umo pon makin meningkat..ak pon dh makin dewasa...
makin matang(hope so..tp apiz matang ag)
ape2 pon idup harus diteruskan..
AHLAN WASAHLAN YA RAMADHAN..
d^_^b

Wednesday, August 19, 2009

Aku Kwen Time Cuti Skolah..


Sejak Kebelakangan nie aku tgk rmai blogger2 seangkatan mula mengepos kt blog dorang mengenai perkahwinan....almaklumla..dekat2 akhir sem nie (sek2 aku la ek)..dah mula terbau nasik minyak.kompang pon dh terdengar dari jauh (pat keping pat keping pat keping lima keping lima keping lima keping....- bunyi kompang- ) so,ak pon tak ketinggalan mengepos jugak...tentu korang penah dgr kata2 kat ats tu kan..betul la tu..bagi bakal suami (termasuk aku) layan lah isteri kte dengan baek..mereka jugak mempunyai hak2 yg kte tidak boleh sangkalkan..brla idup aman bahagia insyaallah.... d^_^b

Persoalan yg bermain difikiran.....
bila ak akan kwen??
tahun depan kah??
bersediakah akue?
bolehkah ak pikul tanggungjawab nie??
dengan sape?
dengan dia kah??
dia tu sape??
adakah Kam0o??


p/s insyallah aku kwen time cuti skolah..tapi tahun tu tak tau lagi la...he3...

Tuesday, August 18, 2009

Kisah Aku & TuDung BidaNg 55..


Kisah Bermula apabila adik aku menelefon meminta abg nyer yg baik lagi bersopan ini (hahahaha!) membeli 2 helai tudung bidang 55 sempena datangnyer syawal xlama lagi..he3... actually,ak lemah bab2 membeli pesanan dr org nie..tmbah2 beli brg yg ak xguna...mane la pandai kan..b4 ak g beli ..dh la ty beberapa org pakar dlm bidang tudung menudung nie...kira dpt khidmat nasihat dulu la...3 org ag..(cik ain,cik nadz ngn cik ima). ty ttg harga la...bukan ape..tkot kena tipu jer...ak akan innocent...xpandai...(yeke?)hahahah! so, pas dh dpt khidmat nasihat dr pakar nie...tgh hari td ak naim n sob g la kb..dorang ade misi2 masing la...bukan tmn aku jer la..

smpai jer kt pasar siti khadijah..ak g cr dengn dtemani sob yg baek hati (puji ada makna)..g kedai pertama...tak cantek sgt + mahal plak tu...mane la aku ade bajet..so jalan2 ag..kdai kedua..lebih kurang gak..tp nie lebih sket.. tak cantek sgt + mahal + tuan ye cantek..ops!hahahah!tp ak xkan terpedaya dgn kecantikannyer sbb harga tudung tu lebih penting...he3....so,xleh jd nie..terpaksa la kol pakar tudung..ye siap kasi arahan lagi lorong2 yg septtnyer pegi..mmg salute r...coz aku pening jln kt pasar tu..nmpak same jer..tp dorang..leh hafal wo...

so,smapi ke kedai ke 3...ok sket...ade yg murah...akak tu letak rm28.td kdai lain rm 35 ke atas...tudung2 ye pon leh thn la...plih punya pilih jumpe la yg berkenan (tapi lame gak..xpandai nak pilih sgt) so,ak try r mintak rm25..ye xbagi..ak mintak ag..ye ckp rm26 bleh la..huhuhu..liat tul akak nie...last2 aku ngn muka tebal nyer..mintak gak then ak kasi jugak rm50(ak amek 2pasang) maybe dia xtahu nak wat ape dh..ye trime gak...yes!berjaya!hahahaha..maka tmat lah misi aku dlm membeli tudung bidang 55 nie...he3...



ptg td adik aku kol...ak salah pilih warna...hahaha!lantak lah kak cik oi..pakai jer.. ;-p

Sunday, August 16, 2009

KisaH 7 Ekor Beruk..



bermula kisah di sebuah rumah bernombor PT1644..terdapat 7 makhluk tuhan di dalam nyer..hidup aman dan sentosa...namun kisah beruk dimulakan oleh 2 makhluk di dalam nyer (bob ngn naim)5 lagi belum mampu membela.hanya mampu meminjam dari kedua mereka sekiranya mereka tidak bermain -main dengan beruk belaan mereka...oleh sebab terpengaruh dgn 2makhluk td (bob ngn naim) maka seorang hamba Allah ini (sob) mengambil keputusan untuk membelanye jugak...lagi 4 penghuni hanya mampu melihat dari jauh....sayu....masa terus berlalu...hari berganti hari...seorang penghuni lagi tidak dpt menahan sabar..lalu selepas membuat meeting tergempar bersama keluarga..maka dia telah mengambil keputusan untuk mengikut jejak 3 lagi rakan nya..dengan membela beruk yg sgt istimewa(pis)...jadi ia telah bertambah kepada empat org...lagi 3penghuni hanya mampu mengigit jari.....namun oleh sebab fenomena membela beruk menjadi kegilaan remaja pada zaman sekarang...seorang demi seorang penghuni pt1644 mengambil keputusan yang agak drastik dengan memelihara beruk seperti penghuni2 yg laen..maka lengkaplah kisah 7 ekor beruk di sebuah rumah bernombor PT1644....Sekian...


p/s sebenarnya beruk yg diperkatakan di atas adalah berukband ataupun secara formal nyer disebut broadband

Thursday, August 13, 2009

RISAU tahap Gaban.. :-(

Risau! Tu jer yg leh aku ckp skrg…huhuhu..bukan per..br jer td ak kol mak akue…yerla,dh lama aku tak kol..nak la ty kabar berita..smlm msj ngn akak akue..dia br jer lega demm..tapi still batuk2 ag..tu risau yg pertama..skrg nie kan mcm2 penyakit..tmbah2 akak aku tu dok tgh mengandung 7bulan klu xsilap aku(jangka lahir time raya)..dtg risau yg kedua bila mak aku ckp td ayah n adik bongsu aku (wawa) pon demam gak..huhuhu…lagi aku risau..bila ayah aku tu xnak g hospital…puas mak aku paksa..nak jer aku ckp ngn dia td..tp mak aku ckp tgh tdo…adik aku tu pon juz g farmasi jer..adus…mcm2 la…ape leh aku wat juz suh mak aku paksa ag la ayah akue tu…hopefully nothing will happen..ya ALLAH, Kau peliharalah keluarga aku dari segala malapetaka..Amin…..

p/s :ayah, abg risau nie..jgn lupa mkn ubat n p hospital..ajak pak cik tolong temankan..klu abg ada kat umah…dh lama kena paksa ngan abg…p tau..

Wednesday, August 12, 2009

KaWaN.. d^_^b


Bila sebut jer pasal kwn,ape yg korang pikir?ape yg bermain di benak korang? For sure, sume org mesti ade kwn kan..susah la nak jupe org yg xde kwn lansung...at least parent pun bleh dianggap cm kwn dlm masa2 tertentu....

korang penah perhati or observe adik korang x?(pd yg ade adik la..) especially yg perempuan or korang sendiri dulu2..kalu adik aku..ak penah tgk dia punya buku autograph...kan slalu tulis biodata diri kan..ak perasan antara kriteria nya "kwn Baik", "kwn biasa"..dorang akan tulis r name kwn2 dorang..tu menunjukkan kwn antara org yg terpenting dlm idup..

mcm aku..mmg ade time aku suke dok sorang..i need privacy..suka jln sensorang..lepak sensorang..tapi xbermaksud ak xperlukan kwn..kwn tue penting..berkongsi susah senang kte..org ckp...bukan aku ckp la..org ckp..he3... "berkwn biar seribu"...betul..berkwn jgn pilih bulu sgt.. i mean jgn la sbb dia xcantek/hensem,xleh kwn ngn kte..sbb dia miskin,xleh kwn...bg aku tu dh melanggar prinsip dlm berkwn..dlm berkwn nie,ape yg penting bg akue la..kepercayaan and kejujuran..2 benda nie mmg penting..jgn jd hipokrit..bla kwn kte percaya yg kte bleh simpan rahsia dorang,kte mesti pegang..amanah..br bleh bertahan...pastu tolong menolong...penting jgk nie..tp sekadar yg mampu..jgn la smpai korban diri kte lak..

Cuma aku...ntahla..bg yg kenal akue..ak sure mesti korang perasan yg aku jrg cter masalah akue kt korang..he3..kdg2 korang bercerita bagai nak rak masalah korang kt aku..tp aku?haram...hahaha! hurm...mmg aku cmnie...susah nak cter prob kt org..xbyk korang tahu pasal masalah ak..bukan bermaksud aku xpercaya kan korang..Cuma...biarlah aku settle sendiri..selagi aku mampu,ak akan cuba..korang jgn risau..

Last but not least (cewah!), ape yg ak nak tekankan kt cnie...sbg peringatn tuk diri sendiri dan korang sume...frens are important..jgn kte jd "kwn mkn kwn"..jgn kte jd "duri dlm daging"..jgn kte jd "musuh dlm selimut"...korang kena ingat..once korang wat "pedajal" kwn korang..trust me, one day korang akan kena blk...betul! so,fikir2kan lah..

Tuesday, August 11, 2009

Sape Mau TOl0ng??

CINTA adalah KEBODOHAN mereka yg BIJAKSANA
dan
KEPANDAIAN mereka yg BADUT...


smlam...ade la sms ngn member aku...member lama...mcm2 topik ckp smpai la bab2 cintan cintun nie..he3...pastu dia ade la ckp cm yg kt atas tu...actually aku xla phm sgt..sape nak tlg aku huraikan maksud ye????? sila angkat kening......he3....

Sunday, August 9, 2009

Tagged from ashfantasy24

1. Berikan 1 hobi yang paling anda gemari.

Ngadap my baby (laptop aku da…)

2. Berikan 2 nama kawan anda yang paling rapat dengan anda.

2 jer ke?20 xbleh?huhuhu..ok2..apiz ngn bob la..

Yg len map deh…

3. Berikan 3 jenis warna yang anda suka.

MERAH!!!HITAM!!!PUTEH!!!

4. Berikan 4 nama orang yang paling anda sayang.

Abu hanipah

Khadijah

Ummi nadiah

Erm…he3…(sj wat gempak)

5. Berikan 5 jenis sifat manusia yang paling anda benci.

- hipokrit

- menipu

- xikhlas

- koya best tahap gaban

- selfish

6. Berikan 6 benda yang mesti anda bawa sebelum keluar dari rumah.

- hps (1 tuk maxis 1 tuk celcom)

- wallet

- my rings

- bag (klu g kelas la)

- kunci rumah

- kunci moto (xkan nak jalan kaki kot)

7. Berikan 7 destinasi percutian yang anda ingin suka kunjungi.

- pulau sipadan..sabah bah…

- pulau perhentian..dok dang makang

- bali..emang nya kamoo…

- korea…omma!!

- Japan..itadakimas!!

- kg dusun sik….baley g la mu..

8. Berikan 4 kenangan yang paling anda tak dapat dilupai.

- jatuh tgga akibat ditolak member time umo 3thn smpai lari tulang idung aku

- dpt award time darjah 6..he3

- disamn beramai rmai ngn member time form 5 oleh trafik (en yusop) pas blk dr skolah

- 1st time xcident “cium” estima doc husm bulan feb ritu

9. Berikan 9 impian yang anda impikan.

- sihat tubuh badan

- harta mencukupi

- nak bukak cafe

- tolong adik2 aku

- smbung master

- kwen..

- anak2…

- hepi family

- rehat…

10. Berikan Award dan Tag ini kepada 10 orang kenalan blog anda.

- bob_arie

- ainrhmn

- apistakkisah

- akuekah

- ryu ash

- pandangan pertama

- ijechan

- bluez

- uto

-ainJai