Friday, December 25, 2009

Sofea semakin dewasa...hua3...

dahulu


sekarang



sofea dh semakin dewasa...xdelah dewasa betul2..he3..maksud aku die membesar dengan baik..semakin comel dh bulat...especially kat mata..dulu ak tgk sepet jer...tp skrg makin bulat....tp pasni susah plak nak jumpa die...huhuhu...sofea...pak lang akan rindu kamoo pasni...huhuhu




Wednesday, December 23, 2009

Johor...I'm coming....


ak nampaknyer bakal berkhidmat di bumi selatan malaysia....
excited..
nervours...
sume ade..
hope dpt harungi idup ini dengan penuh bergaya...cewah!!..
d^_^b

Sunday, December 20, 2009

Sesaat di Tanjung Dawai..



semalam...kazen aku kol...suh g amek die kt umah die..katanya nak blk kg..xde sape kt umah..so,cm bese ak sbgai pemandu tetap family aku dikerahkan untuk ke tanjung dawai pagi td..he3...husband die blk tganu..tapi die xblk..so,pagi td..ak ngn adik pompuan aku(sbg penunjuk arah,xtahu umah br kazen aku) berangkat la ke tanjung dawai..

actually dh lame gak ak tak pegi sane..tuk pengetahuan korang..tanjung dawai nie adelah kaw nelayan di daerah sungai petani.. terletak bertentangan dengan pantai merdeka(lama giler ak xpegi sini)..nak pegi sane..ak ikut jalan sik-gurun-guar cempedak-yan-singkir-tanjung dawai..ingat2 luper gak...tp slamat sampai... smpai jer kat tanjung dawai...g beli brg2 dulu(tok ngn mak cik aku pesan)..g beli ikan kering,keropok ikan ngn belacan..katanye murah..(aku tgk lebih kurang jer..)

smpai jer umah kazen aku die dh siap menunggu ngn baby die...comel..rehat jap..then pastu terus blk sik..mlas nak lepak lame2 bukan la ade ape sgt...lagipun ari nie panas sket...huhuhu

tp ape2 pon aku tgk tanjung dawai masih sama cm dulu..cume jeti nak ke pantai merdeka di buat dengan lebih teratur...



* last pegi pantai merdeka tahun 2000...

Sunday, December 13, 2009

aku dan kerepek...


amcam?he3...


kebersihan diutamakan... d^_^b


fokus2....

pagi td..tingin nak makan roti canai..so,ape ag terus ke pekan..g restoren pimas...kat situ pagi2 ade jual the best roti canai in sik!!(bagi akue la..he3)..then, time nak makan tuh,terpandang la akak sorang tu ngah susun kerepek pisang tuk dijual...tibe2 pikiran aku melayang di saat aku dh 11 lagi adik beradik angkat(yeke???) bertungkus lumus membungkus kerepek..huhuhu..rindu saat tuh..

time tu,mcm2 kami jual..kerepek ubi pedas,lada itam,kari,original..pastu ade lak kerepek pisang..ape name ek?luper plak..ade dua jenis...then,kerepek keladi,kerepek kacang dal pon ade..mmg agak pelik r..actually,klu aku xmenjual sume kerepek tuh sumpah ak xtahu...he3..thanks tu dak2 johor especially ina...


time membungkus tuh..mcm2 ragam..ak slalunyer bahagian timbang atau pon packing..xleh bahagian masukkan kerepek...sbb pe??sbb kdg2 ak TERSALAH masuk dlm ke mulut..he3...ade satu time tue..smpai kena perli ngn tuan presiden..hik3....maaf tuan... d^_^b


bila masuk bab menjual nie best...he3...best klu laku la...klu xlaku...huhuhu...sasaran2 kami time tuh adalah..rakan2 dan jugak pensyarah2...siap g dari satu department ke satu department ag! mula2 segan gak..lame2 best o0o0o0o0o...kire membina keyakinan dlm diri lah..cewah!...time praktikal pon kami jual jugak..he3..mmg laku!!cm pisang goreng panas!! even hakikatnyer kami jual kerepek...dasyat2...

dan tu sume antara kenangan yg ak xleh lupe bersma adik beradik aku nie...thank you guys...
d^_^b

Saturday, December 12, 2009

Kenduri Kawen...

Cuti2 skolah nie sume org tahu kan…xsah klu xde kenduri kwen…so,cuti xtahun nie meriah jugakla…bleh tahan undangan perkahwinan yg family aku dpt.. actually aku nie bab2 kenduri segan byk..(bukan segan skit..byk..he3… ) tahun nie gak ade la kenalan2 ak yg melansungkan perkahwinan..waa…dh kwen ek korang…tetibe jer rase tua..he3..ak bila lagi???ntahla…lambat lagi kot…xready ag..cewah!he3…ok2..masuk blk crite td..so,rini ade 3 kenduri..kulim,charok kit,dan juga nami(setengah tmpat korang xpenah dgr) selepas dibincangkan pro dan kontra nya..Parent ak decide nak pegi 2 jer..pegi charok kit sbb dekat jerngn umah..dan juga nami sbb kenalan rapat dorang.yg kulim tu cm jauh sket tp tu juz umah ex boss ayah aku jer..

Then, pas mak ak blk kebun(sempat lagi die menoreh..) bertolak la kami ke kenduri yg pertama..nie umah kenalan ayah ak klu xsilap..klu ikut ati malas ak nak ikut..tp sbb dh lame gak ak xmakan gulai kwah kenduri so pegi jugak r…kenduri nie ade gulai kwah,kerabu taugeh,acar limau ngn ikan masin…leh tahan sedap…tmbah2 ade ikan masin..pembuka selera…tp makan skit jer..sbb mak ak dh pesan…jgn makan byk..nnti nak makan ag…yes madam!! hik3.....

Pas settle sume bertolak plak kami ke Nami..actually Nami nie adalah salah satu kawasan dalam daerah Sik jugak..tp tmpt nie lagi jauh dalamnyer..pekan sik tu pon dh kira pendalaman…tp nami nie lagi dalam(blaja geografi sekektika)..sempt jugak r ak perhati klu jumpa skolah..kot2 dpt ngaja area sini..mane tahu kan..he3…dlm sejam 30min smpai r…sebenarnya kwn ayah aku nie dulu tggl satu flat ngn kami..kira anak2 die dulu nie memang kamceng gak r…maen same..nakal same2…siap penah maen kwen2 ag,…hahahahah! Lawak plak bila ingat dulu2…tp bila dh besar nie..segan plak nak sembang..senyum2 gitu jer la…(gatai)….

Apa2 pon, kenduri nie best…nak tahu sbb ape???sbb….ade ikan masin dan specialnye ade sambal belacan!!!mmg selera ak makan..he3…sedap seh…then,pas siap sume..blk r kami satu family…plan nak terus ke umah nenek aku kat alor star..last2 xjd…tukar plan,kami g makan cendol pulut kat pekan jeniang…… layan………… hahahahah!.. yerla..time cuaca panas cm skrg nie mmg best makan cendul pulut…sok ade ag kenduri....makan lagi....he3...

Thursday, December 10, 2009

Satu Persoalan...

sempurnakah kita sebagai seorang teman?Atau mungkin seorang kekasih? Atau sebagai sahabat setia?..Dan sesekali kita tidak faham pun akan jiwa seorang insan..

We have to face the reality even it'll hurt our hearts.. do read, and find out yourself..
Renungkan....
Hayati dan fahami....

Jika kamu memancing ikan....
setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil terus ikan itu....
janganlah sesekali kamu lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja....
kerana ia akan sakit oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan menderita selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak pengharapan kepada seseorang...
setelah ia mula menyayangimu hendaklah kamu menjaga hatinya....
janganlah sesekali kamu terus meninggalkannya begitu sahaja....
kerana dia akan terluka oleh kenangan bersamamu dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingatimu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh....
cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula....
akhirnya ia dibuang....
sedangkan jika kamu cuba membaikinya mungkin ia masih boleh digunakan lagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang terimalah
seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....
anggaplah dia manusia biasa...
Apabila sekali dia melakukan kesilapan bukan mudah bagi kamu
untuk menerimanya....
akhirnya kamu kecewa meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu memaafkannya boleh jadi hubungan kamu akan berterusan hingga ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu... Mengenyangkan... Berkhasiat...
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelazatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh
memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu...
Menyayangimu... Mengasihimu...
Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan...
Kelak, kamu akan kehilangannya apabila dia menjadi milik orang lain..
Kamu juga yang akan menyesal.....

Moga selepas ini, kita akan lebih memahami diri kita dan juga orang

lain.. insya Allah


p/s antara artikel di dalam simpanan...bukan aku yg tulis... d^_^b

Tuesday, December 8, 2009

Moh Kte Ke Kebun!!

Wah..lama gler ak xmenjejak kaki kat kebun nie..he3…pemalas tul kan!huhuhu…actually, kat kg nie mak ak motong a.k.a menoreh..klu zaman2 sekolah dulu ade gak la tlg mak akue nie time cuti2 skolah..tolong dlm terpaksa..he3…jahat tul aku nie..klu dulu, if xde upah xde nyer ak g..ish3…anak sapa la nie….

Tp sejak ak study kat maktab,mmg jrg gler aku tolong mak ak..mak aku pon dh xsuruh sgt..ntah la..tapi skrg.die pon umor dh makin meningkat kan…kudrat pon dh kurang la…so,smlam die mintak ak tolong die kutip getah sbb die nak menoreh time tu..maknanya…smbil2 aku kutip getah mak ak akan menoreh..kawasan aku dorang xwat getah keping @pon susu.kami wat getah beku dlm “pot” yg dipanggil “getah sekerap”..xtaula tempat laen pggil apa…then, pagi td dlm kul 7.30pagi bergerak la ak ke kebun…mak ak awal2 lagi dh kuar…sebb die nak menoreh dulu.

Smpai jer kebun,ak tgk lam moto mak aku de nasi lemak.dgr dr jauh mak aku menjerit “hg makan dulu nasik tu..satg xdak tenaga plak!!” ak ape lagi kan…he3…bismillahirrahmanirrahim….pas makan terus amek timba a.k.a baldi kutip la getah..klu nasib ak baek..senang la nak kuarkan…klu x..cm nak patah jari ni..huhuhu..mmg letih r…ngn nyamuk lagi…ak xleh bygkan cmner mak aku wat sume tu sensorang..huhuhuhu..

Dlam kul 10 lebih siap r sume…tggu jap pastu ade org dtg amek getah…xleh tggl..bahaya,…bukan ape..rmai pencuri skrg nie..pantang tggl alamat ilang la getah tu…so,kena tggu…bila dh siap blk r…mandi sume…ilangkan getah..bau…sakit jari2 nie…klu ikut ati..mmg letih..sakt jari,berbau..ngn nyamuk ag…tp kena ingat…ngn getah nie la..ak leh idup..leh ngaji..klu x…xtahu la…hope bila dh keje nanti dpt r ringankan keje amak ak..ayah ak dh xsihat…insyaallah… d^_^b

*mak ak penah ajar cara nak menoreh..tp fail!!he3..mak ak ckp “dah!xpyh,rosak pokok aku!” ;-p



** gambar sekadar hiasan..xdpt nak upload gambar yg betul sbb selalunyer time kt umah sewa pinjam usb apis..skrg dh xleh...huhuhu

Sunday, December 6, 2009

SipUt KuNing...


depan umah pas potong rmbut



b4 g muzium


b4 g jamuan raya b.ed maths


kat tokong buddha tdo(ade task kt sini)

actually terlintas ak nak citer pasal siput kuning nie bila ak ternampak kelibat kete kancil kuning kt highway time blk umah dr penang smlam...bila tgk jer kete kancil kuning smlam..terus ak teringat keta kuning NBH (no ye ak xingat..he3) yg byk berjasa pada akue dulu..yg digelar "siput kuning"he3....time study dulu...byk siput kuning ni tolong aku...pertama..of course la..time nak g kelas especially time ujan...pastu kdg2 time nak kuar makan...naek siput nie jugak..time malam plak...bila ak nak kuar lepak kt hayaki ke...moon ke...xpon sim garden...siput nie jugak ak naek klu ujan or rase mls nak naek moto tgh mlm...last pertolongan 2 3 hari b4 abis study...siput nie jugak ak guna tuk g pos brg blk kdh...pendek kata(panjang xkata ape2 ke..he3)u r everything..cewah! hahaha!..

ape2 pon thanks to the owner of dis siput..mr naem mohammed...thanks alots! jasa siputmu akan ku kenang smpai bila2.... d^_^b

Saturday, December 5, 2009

Tukar profession tuk seketika...


Tempat :: apartmen bernombor 105-17-08
Jam :: 1.32 pagi
Profession sementara :: Pengulas @ pengkritik filem xbertauliah..
Tajuk Filem ::New Moon

akhirnya tepat kul 2.35ptg dapat gak ak tgk cter New Moon kat GSC Queensbay Mall,penang..tu pon kes kat kedah satu panggung pon xamek cter tuh...xtahu la sbb per...dorang amek lambt or xamek lansung ak pon xtahu...yang penting dapat gak aku tgk..

my opinion....

1st thing..pastikan anda seorang yang jiwang karat sekurang-kurangnyer peringkat ke 3..huhuhu...klu x,perkataan BOSAN pasti tersembul dr mulut...huhuhuhu...lagi satu...nak lagi best..tgk dulu cter twilight..br tgk sekuel ye nie...eh,panjang lak ak merepek..ok2....pendapat ak kan...cter nie ak bagi 4 stars..sbb pe??sbb ak minat la..hahahahahaha!....actually, cter nie even cm slow sket...tp bg yg penyabar cm aku leh layan la...cter cmner cinta sejati (konon2la) antara bella and edward...bila dorang berpisah..bella sanggup wat ape sj supaya dia dpt rase edward tu ade dekat ngn ye..even smpai leh bahayakan diri ye...cewah! tuk kali ade lak watak jacob mamat serigala yg sukakan bella...so cm ade konnflik sket r yg berlaku...tapi lam cter nie leh r kte tgk betapa bella cintakan edward dan begitu jugak sebaliknya...cmtu la serba sedikit kisah New Moon nie...nak tau lebih..tgk la sendiri ek...

Ape2 pon CINTA TUHAN iaitu ALLAH.. tetap adalah CINTA SEJATI...

Sunday, November 29, 2009

"KiSah ItU"






You know what…last month…time tgh giler ngn xsaimen,bila aku pikir pasal study nie..ak rase xsbr2 nak abiskan…xsbr2 nak tgglkan bumi klate…rase dh cukup lame ak kat sini… bak kate ore klate..puah dooh…tapi..time ak nak naek bus kt Lembah sireh ari tu (name jer sedap..tp nyusahkan..jauh seh..) ak rase laen…ak rase sebaliknya…ak rasa…ak rase berat nak tgglkan klate nie…mula2 tu cm pelik..sbb sblm nie ak yg xbsr nak nk kuar dr klate…tp time naek bus..ak rase laen sgt…sayu jer ati…pagi tu time tggu ayie dtg amek(thanks ayie hantarkan)ak cm mls sgt nak kemas sume brg…bila kt stesen bus lembah sireh tu..fati,yanie n serul ade sm..ak blk skali ngn fati..bila nak naek bus..skali ag ati ak tersentuh..bila tgk betapa sayunya moment antara fati,serul n yanie bila dorang ucapkan selamat tggl…ak dpt rasakan keakraban fati ngn serul..mcm2 dorang lalui sejak lebih lima tahun dorang kenal..fati ngn yanie of coursela kan..mesti sedhnyer..tp fati ngn serul yg wat ak sayu..nampak persahabatan yg dorang bina nie sgt2 ikhlas dan bermakna..time tu mula la ak tingat housemates ak yang perngai sorang2 cam..ntahla..xdpt nak ungkap ngn kata2..he3.. dan sume kwn2 yg laen…nak nangis pon ade..tp cover la kan…org rmai (konon2 la..padahal ritu bgai nak rak ak nangis tak pikir org sebelah)

Then, bla bus dh jalan..skali ag fati wat ak tersentuh(budak nie sj ja nak wat ak feeling2).time tu terasa cm apa yg berlaku kat UK ritu berulang kembali time kt stanted airport (fati2..he3)..bila dh lalu kt jambatan sungai klate tu(ape name ek?luper dh aku..he3)sempat ak toleh belakang..tgk…bandar KB..hurm..bila lak ak nak dtg sini blk….time ak mula sedar..yang life ak pasni ak berubah..its different..totally different.. pasni..xde ag bekpes kt lang buana,minum teh O beng samah abg mat…xde ag teh beng kak som kt syukur..xde ag jogging kt tman tengku anis…xde ag tumpang kete naim g kelas kalu ujan…xde ag ak dgr telatah puan mahany..puan ashikim..puan maheran..miss foo..mr su..en aziz..hurm…ya tuhan..ak rindu sume tue…..

Cume skrg…ak harap..ak dapat lalui dunia baru yg sume org tahu..penuh dn dugaan dan cabaran…penuh dgn pahit dan manis…dunia sebenar…sbg seorang…….GURU….Doakan semoga ak dan kwn2 dapat lalui dunia baru ini dengan penah kesabaran..insyaallah...Aminnn...

Dan...KISAH ITU...akan ak kenang sampai bila2...insyaallah,thanks guys sbb berikan aku 5thn yg penuh bermakna! .....arigatogozaimashita!!!!!!


Monday, November 23, 2009

MaKe MaLe....


tarikh : 21 Nov 2009
Tempat : New Pacific Hotel Kota Bharu
masa : 8.00 -11.15mlm


seperti dirancang..annual dinner b.ed primary math UH berjaya direalisasikan walaupun dalam keadaan sibuk dengan kursus...ianya xseberapa tapi bagi ak sgt bermakna..tahniah pada sume terutama ahli majlis tertggi b.ed maths (sedikit skema..maaf)

majlis mula kul 8.00..tapi..dalam pukul 4.00..terdengar sayup2 suara sumbang dari sebuah taman perumahan berdekatan..masing2 mgkin bertanya-tanya dr mana dan siapkah gerangan suara yang agak "sakit" tuk didengari..hahahahah!sape ag kalu bukan sek2 PT1644 sedang membuat latihan terakhir sebelum malam annual..he3...giler seh..ak rase mesti kak ti sebelahrumah terseksa bile dengar budak2 ak dok melalak xtentu arah..maaf kak ti deh...tehe sket...muga kami dh xlm dh duduk sini.. d^_^b

dlm kul 7.30 sume bersiap2..ujan time tu.,..nasib ade siput kuning...mmg byk berjasa kepada ahli2 pt1644 terutama sepanjang kursus kissm berlansung..klu x..xtahu la kan..he3...smpai kt new pacific hotel..ujan ag time tu..dlm kul 8.30 br sume ade...majlis di "mc" kan (jgn tiru aksi ini) oleh anie dan juga sharif...adus...dua org nie ak xtahu nak ckp cmner...tmbah2 si anie tu..ade jer benda yang die nak merapu..smpai tahap ak secara tak sengaja melakukan sesuatu yg memalukan (maap kak ekin)..sume ani punya pasal.he3...

mlm tu ade 5grup wat persembahan..grup pt 1644 wat persembahan puisi+nyanyian..actually ini kali kedua aku berpuisi di depan org org sepanjang idup aku..1st time aku ngaji Pasti..lame gler r...malu seh...tp hentam sjlah labu...

mlm tu even org ckp xseberapa..tp bg aku sendiri...ia satu moment yg ak insyaallah akan ingat..ntah bila plak ak ngn kwn2 leh gathering cmnie lagi...ngn lect2 yg sporting giler tahap gaban..mmg best r...

bila dengar madam mahany bg speech...sayu jer dgr..mahu tak nyer..lebih 5thn kami bersma ngn dia...byk benda lalui...pahit manis..masam masin..kelat..sumelah!
of course ak akan rindu sume nie........hurm.............

Thursday, November 19, 2009

Meniti hari yang xpasti........


rasanya...dah acap kali ak bercakap benda2 seumpama ni...benda nie..akan terus ak ckp dan terus bercakap selagi belum tiba waktunya...ttg perjalanan idup aku yang still xpasti...yup...sape2 pon sm...mane ade org yg tahu ape yg akan berlaku pada masa depannyer kan..so,anything happen..life must go on rite...pejam celik dh lebih setengah dekad ak kt bumi kelantan nie...dari xphm perkataan "skeleng" hingga dh boleh kecek klate..hahahahah! skit2 jer la...dari kurus hingga la makin "sihat"..he3..mcm2 la....byk benda yg ak blaja sepanjang bergelar guru pelatih nie...ilmu..pergaulan..pengurusan..(skema sket)...tapi sume untuk mengajar ak tuk jadi sorang manusia....pengalaman..mematangkan diri..tuk jadi seorang yang lebih rasional di masa depan...cuma berharap...ak dapt menempuh hari2 depan ak yang xpasti nie....dengan tabah...insyaallah...
d^_^b

Tuesday, November 10, 2009

Nape la Ko dtg....

ish3...apsal ko dtg...
xdenyer aku paggil ko kan..
mengganggu ketenteraman awam tul..
elok2 ak layan cter tup2 ko ade dpn mate..
dh la xbg salam..selamat la aku xde lemah jantung..
klu x...sape nak jwb?huhuhu...

adooyai2....
tgk!ape ko dh buat?
ko bukan jer kaco aku..ko kaco jugak housemate ak tuh..
xtdo die..asyik berperang jer ngn ko..
maunyer tak nyer dia guna penyapu..

dah3...
g blk umah ko..
xyah kaco ak lagi k...



Friday, November 6, 2009

Lame Betul!!!!

Place :: Lam bilik Kak Chik..
Time :: 10.26 pagi
Mood :: Tak tentu arah...


hurm..lama jugak rasa nyer ak dh xmerapu kt blog ni...korang pon tahu kan..ak ngn kwn2 sebelum nie tgh nazak menghadapi keje2 di saat akhir..he3..tp alhamdulillah...ak n kwn2 leh gak antr sume keje2 tu...congrats guys!!!

actually, ak kat kg nie...blk kejap..antar brg...yerla...dh nak abis kan..so, kena bwk blk brg skit2...parent aku maybe xjd dtg amek..kena blk nek bus..(sedih)..so xkan la nak angkut sume brg dlm bus kan..kena la bwk blk skit2... ade gak brg yg nk kena pos...moto ag..adooyai..bykplak nak kena guna duet..mane nak korek cmnie...huhuhuhu...

mlm nie dh nk blk klate...lusa dh mula kursus...nie satu ag..kompem bosan...xpikir ag cmner la aku nak lalui sume nie dlm 2mnggu nie...berbuih mulut cmnie...adus...tp nak wat cmner kan..benda dh wajib..terpaksa la kan...kang xleh kompem jwatan mati aku..he3...

ape2,pon...insyaallah...ak akn mula balk mengarot kat blog akue nie...so,sape2 yg free tahap gaban..rajin2 la visit blog ak deh...thanks jugak pada sape2 yg selalu komen tuh...
arigatogozaimashita!!
d^_^b

Thursday, October 15, 2009

SuDara MenJadi SakSi...

Ya...Sudara telah menjadi saksi...
menjadi saksi tuk segala galanya...
saksi kepada siapnya ak dan kwn2 membuat pembentangn research..he3....

kamis ritu..ak ngn kwn2 ke Sudara Beach Resort,Tok bali,Pasir Puteh,Kota Bharu Kelantan..tuk bentang kami punya research...amcm,gigih tak?juz nak bentang research smpai ke resort kami pergi..padahal kat maktab pon bleh...ala,nak cr kelainan sket...okla tu...bukan sj madam wat cmtu..mgkin nak bg peluang tuk sume merasa cara menguruskan sesuatu majlis dn juga ber urusan ngn org luar,,,bukan senang tau.,he3...bertolak kul 7 lebih ke Sudara..Majlis bermula dlm 9pagi ,...selesai dlm pukul 4.30 ptg...ak pebentang ke 4 tuk sesi pertama bilik ke 2...cuak gak....ak sendiri actually xphm ape y aku ckp....mmg nervous..smpai ade cik adik yg jaga masa tu bagi isyarat dengan penuh kesopanan dan kesusilaan...ak wat dek jer...maap...xde niat ak nak cmtu...huhuhuhu...ape2 pon,pas bentang..lega seh....tapi yg xbest nyer kena jd chairman tuk sesi ke dua plak...bajet leh rehat...tapi ok jer...leh kaco kwn2 yg lom betang time tu..he3..

Last But Not least..Tahniah tuk Kwn2 coz berjaya membentangkan kajian masing2...sama2 la kte membaiki kajian masing2 selepas dikomen..he3....adios...

Sek2 Chairman berbincang b4 pembentangan..he3..



ak ler tu...



time jd chairman..

Monday, October 12, 2009

Bila Ia Semakin Hampir..

M0De :: Pening ngn koje
PlaCe :: terpaksa dirahsiakan di atas sebab2 keselamatan
Date :: 13 Oct 2009
StaTus :: Kenyang (Baru Pas mkn Nasi ayam pedas Abg mat kat Lang Buana)
Time :: sila rujuk Jam Masing2...

Keje masih byak...mase makin suntuk...hurm...so, maksudnyer ak dh berada dlm keadaan ICU nie..bukan lagi berada di wad Cempaka (according to hospital zainab la...rmai nurse praktikal..he3..ops!) jika dibuat graf di antara keje ngn masa..dah kira berkadar songsang nih...bukan lagi berkadar terus..huhuhuhu..bahaya2....

ape2 pon idup harus diteruskan...ape yg perlu aku buat pasni?

- siapkan PE dulu (org len dh ramai siap)
-layan tenet (xptt2 nie..cmne leh ade lm senarai)
-wat lesson (bleh ke???hope so..)
-jumpe madam mehran..(klu sempat siapkan lesson plan)
-dh kena mula wat research...adooyai..
-makan tgh hari..(wajib nih..sup tulang kt yus..)
-balik tdo (kite memerlukan tdo yg lebih...eh!..I mean cukup..)

Friday, October 2, 2009

Kita & Ibu

Kita dan ibu Baca dan renungkan …….. Selagi ibu kita diberi kesempatan oleh Allah swt bersama-sama kita janganlah kita menyusahkan lagi hidup ibu kerana selama ini kita telah banyak menyusahkan ibu.

Kita dan ibu ketika berusia setahun, ibu suapkan makanan dan mandikan kita. Cara kita ucapkan terima kasih kepadanya hanyalah dengan menangis sepanjang malam.

Apabila berusia 2 tahun, ibu mengajar kita bermain, kita ucapkan terima kasih dengan lari sambil ketawa terkekeh-kekeh apabila dipanggil.

Menjelang usia kita 3 tahun, ibu menyediakan makanan dengan penuh rasa kasih sayang, kita ucapkan terima kasih dengan menumpahkan makanan ke lantai.

Ketika berusia 4 tahun, ibu membelikan sekotak pensel warna, kita ucapkan terima kasih dengan menconteng dinding.

Berusia 5 tahun, ibu membelikan sepasang pakaian baru, kita ucapkan terima kasih dengan bergolek-golek dalam lopak kotor.

Setelah berusia 6 tahun, ibu memimpin tangan kita ke sekolah, kita ucapkan terima kasih dengan menjerit : "tak nak! Tak nak!"

apabila berusia 7 tahun, ibu belikan sebiji bola. Cara mengucapkan terima kasih ialah kita pecahkan cermin tingkap jiran.

Menjelang usia 8 tahun, ibu belikan aiskrim, kita ucapkan terima kasih dengan mengotorkan pakaian ibu.

Ketika berusia 9 tahun, ibu menghantar ke sekolah, kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan ponteng kelas.

Berusia 10 tahun ibu menghabiskan masa sehari suntuk menemankan kita ke mana saja, kita ucapkan terima kasih dengan tidak bertegur sapa dengannya.

Apabila berusia 12 tahun, ibu menyuruh membuat kerja sekolah, kita ucapkan terima kasih dengan menonton televisyen.

Menjelang usia 13 tahun, ibu suruh pakai pakaian yang menutup aurat, kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan memberitahu bahawa pakaian itu tidak sesuai zaman sekarang.

Ketika berusia 14 tahun, ibu terpaksa mengikat perut untuk membayar wang persekolahan dan asrama, kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan tidak menulis sepucuk surat pun.

Berusia 15 tahun, ibu pulang daripada kerja dan rindukan pelukan dan ciuman, kita ucapkan terima kasih dengan mengunci pintu bilik.

Menjelang usia 18 tahun, ibu menangis gembira apabila mendapat tahu kita diterima masuk ke ipta, kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan bersuka ria bersama kawan-kawan.

Ketika berusia 19 tahun, ibu bersusah payah membayar yuran pengajian, menghantar ke kampus dan mengheret beg besar ke asrama, kita hanya ucapkan selamat jalan pada ibu di luar asrama kerana malu dengan kawan-kawan.

Berusia 20 tahun, ibu bertanya sama ada kita ada teman istemewa, kita kata, "?Itu bukan urusan ibu."

Setelah berusia 21 tahun, ibu cuba memberikan pandangan mengenai kerjaya, kita kata, "Saya tak mahu jadi seperti ibu."

Apabila berusia 22-23 tahun, ibu membelikan perabot untuk rumah bujang kita. Di belakang ibu kita katakan pada kawan-kawan?. "Perabot pilihan ibu aku tak cantik, tak berkenan akuuu!"

Menjelang usia 24 tahun, ibu bertemu dengan bakal menantunya dan bertanyakan mengenai rancangan masa depan, kita menjeling dan merungut, "Ibuuu, tooooolonglahhh?."

Ketika berusia 25 tahun, ibu bersusah payah menanggung perbelanjaan majlis perkahwinan kita. Ibu menangis dan memberitahu betapa dia sangat sayangkan kita tapi kita ucapkan terima kasih kepadanya dengan berpindah jauh.

Pada usia 30 tahun, ibu menelefon memberi nasihat dan petua mengenai penjagaan bayi, kita dengan megah berkata, "?Itu dulu, sekarang zaman moden."

Ketika berusia 40 tahun, ibu menelefon mengingatkan mengenai kenduri-kendara di kampung, kita berkata, "Kami sibuk, tak ada masa nak datang."

Apabila berusia 50 tahun, ibu jatuh sakit dan meminta kita menjaganya, kita bercerita mengenai kesibukan dan kisah-kisah ibu bapa yang menjadi beban kepada anak-anak.

Dan kemudian suatu hari, kita mendapat berita ibu meninggal! Khabar itu bagaikan petir! Dalam lelehan air mata, barulah segala perbuatan kita terhadap ibu menerpa satu persatu. Jika ibu masih ada, sayangi dia. Jika telah meninggal, ingatlah kasih dan sayangnya. Sayangilah ibu kerana kita semua hanya ada seorang ibu kandung.


p/s : artikel nie dh lama ade lam simpanan aku...dan nie bukan ak yg tulis tau..amek dr member..



Thursday, October 1, 2009

Gembira + Excited + Tak0t = ???

Gembira????sbb dh xsmpai dua bulan ak kat klate nie..pas nie dh abis..sayonara klate.. excited???sbb thn depan akan bermula nyer hidup baru ak sebgai seorang pendidik... takot???exsaimen byk ag xsiap..Uwaaaaaaaaaaaa!!!

Excited...

Gembira...


Takot...

Thursday, September 24, 2009

BaBy S0fea..

aku xkira walau apepon org nak ckp....ngada ker...koya ker...cewi geluk ker....ak xkisah..yg penting ak nak publish gak..hahahah! our new family again...dh kompem..akak n abg ipar aku letak name sofea azzahrah bt ibrahim...ye br jer kuar hospital...cause of yellow disease a.k.a penyakit kuning...thanks god..sume dh ok...rindu plak bila dh blk klate nih..huhuhuhu...



Saturday, September 19, 2009

Oh Tidak!!!!!

Actually, post kali nie ade kaitan sangkut paut ape yg aku ceritakan dlm blog aku sebelum nie…seperti yg sedia maklum (cm wat surat rasmi plak..hu3) akak aku br jer melahirkan baby..yup..mmg best…pada mula nya la..then…pastu 5 min kemudian..baru ak sedar…sape nak tlg mak aku wat persiapan raya thn nie???selalunyer akak aku yg akan wat kuih n siap2 ape yg ptt..tapi thn nie????Uwaaaaaaa…..nampak nyer ak terpaksa la mengambil alih tugas akak aku…tidak!!!! Tadi ak terpaksa tolong mak aku wat kuih raya…huhuhu..sebelum nie kalu setakat sapu kan kuning telur kat atas kuih bleh r..tapi kali nie aku kena uli..ak kena leperkan dow tu (ak xtahu istilah nyer ape)..wat kan bentuk…sapu kuning telur sehingga la membakar..huhuhu…adik aka de..tapi kejap jer..pastu menghilang…(siap ko kak chik!!)mak aku lak asyik dengan ketupat dia..then skrg ngn cucu dia plak..so,dh xamek endah sgt pasal raya kali..almaklumla cucu sulong..ape2 pon.td ak juz wat kuih Mazola jer(kuih kacang tu)..cukup..pastu ak suh adik aku sambung….sape yg dtg umah aku thn nie…kuih Mazola tu..aku la yg wat..he3…. d^_^b

*actually,xde la nak mengadu sgt.dah tggungjawb anak tuk tolong kan….he3…




Wednesday, September 16, 2009

SeSeorg MenunngguKu...

ak br jer smpai umah smalam...kali nie..laen sket...rase quite excited...coz selain famly .. ade seseorang yg sedang menanti kepulangan aku kat kg..cewah! ayat.....mengalahkan org bercinta..he3...tp betul la...mmg ade...ak mmg xsbr nak jumpe dia...n aku rase dia pon xsbr nak jumpe aku gak..pas hampir 6jam membuat taik mata di dlam bus...smpai la aku kat kedah..(ade sumting happen time smpai kedah..apis ngn fati..jgn cter kt org..tapi mak aku dh tercerita kat mat zaid.huhuhu..) smpai jer kt pekan sik..mak aku dtg amek...then bila smpai umah..terus cpt2 aku msuk...ak tgk ade seseorg sedang tggu aku..smpai tertdo..so cute...comey sgt...he3..."hye syg!!! pak lang dh blk!!! he3....anak buah aku...anak buah sulong akue...

actually,akak aku br jer selamat melahirkan seorang bayi pompuan..name blom di letak ag tapi dgr2 nak letak nama sofea az zahrah....masih dlm timbangan...comey...cm pak lang dia..he3...alhamdulillah...akak n baby dia sihat... sian tgk abg ipar aku ulang alik dr sik ke sg petani..yerla..dia mengajar kat sg petani...abis mengajar terus blk sik...




nampaknye raya kali nie bertmbah la ahli keluarga akue.... d^_^b



Monday, September 14, 2009

BiLa Kaki Menjejak East Malaysia


adoyai...dh lame aku tak mentulis(salah tatabahasa,jgn tiru) kat blog aku nie...masa xmengizinkan...almaklumla...tahun akhir...sem akhir...mcm2 benda nak kena settle (kunun la..) rasenyer member2 ak dh de yg citer pasal trip kami ke sabah lastweek..erm...bg akue...quite interesting...even kami pegi time bulan pose (kes sbb tiket flight murah jer) alhamdullillah...sumer berjalan dgn lancar...tapi ade gak cm ape yg dirancang xdpt dilakukan oleh sbb2 tertentu...cam ak de post sebelum nie tmpt2 yg kami akan lawati...sume g kecuali pulau manukan (syg tul) ngn muzium sabah...tp kami add on ngn benda laen \..kami pegi mansopiad (btl kot ejaan) byk peristiwa2 dan juga aktiviti2 yg ak ngn kawn2 lakukan kat sabah,antaranyer :

-yg paling penting dpt menjalankan aktiviti math kat sekolah kebangsaan sembulan...best gak skolah nie...tapi ade ke ptt guru besar skolah nie ckp muke aku cm org sbah??xptt2..
- syurga tuk gadis2..wanita2..isteri2...ibu2...janda2...sbb pe? sbb byk gler barangan2 wanita yg dijual terutama..kerongsang..mutiara..kristal..sarosky..rantai...subang..mcm2 la...cm aku nie kdg2 rase naek pitam..yerla...g sini..kerongsang..g sane..rantai...g sinun kerongsang ag...huhuhu.. -1st time bercanopy walk (jgn tiru aksi ini..merojakkan bhasa) best gak..cume pendek jer..kejap dh abis... -buka pose awal...he3..kul 6.20 dh bukak.. -tgk wayang cter final destination 4 kat 1borneo... -menghabiskn mase berjam2 kt airport... -sempat menghabiskan novel Aa + Ba karya Hlavote..layan seh...(thanks to JC Online..pomot2...) byk gak benda yg aku dapt sepanjang trip nie...terutama ttg kehidupan masyarakat sbah yg berbilang kaum...seyes..len gler ...tmbahan plak ngn penduduk bukan warganegara cm filipina...mmg mencabar bagi seorang guru di sbah nie..salute r kat dorang!!!








Sunday, September 13, 2009

BalikK Sudah.....

juz came back from sabah dis morning....
quite tired but i had enjoy my trip...
nanti ek ak cter...
he3...
SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT MENYAMBUT SYAWAL....

Monday, September 7, 2009

Sabah Bah......

I'm Going to Sabah From
9th September until 12th September


So excited!!


Will be Going To :

Pasar Filipina
Kundasang (Kinabalu park)
Conopy Walk ( Still in Kundasang)
Pekan Nabalu
Pasaraya One-Bornoe
SK SemBulan (dis is important)
Pulan Manukan (sound great!)
Muzium Sabah











Pasar Filipina


SK Sembulan



Pekan Nabalu


Pulau Manukan



Canopy Walk at Kinabalu Park,Kundasang


Friday, September 4, 2009

" Mane Pergi Sume Udang????"



2 3 hari lepas ak ngn housemates sempat g berbuka kat KFC
so,ape ag try menu br r... shrimps set combo (betul kot )
erm..bleh tahn la...aku nie bukan hantu udang sgt..
lagipon udang ye mak kecik bebenor..huhuhuhu
ape2 pon snack plate ttp dihati
d^_^b

Tuesday, September 1, 2009

Hospital Daerah SIk.....Kenangan Lagi..

Tibe2 jer aku cter pasal hospital sik..he3...mcmla terkenal...org len mane penah dgr pon...(xkisah pon) xde...cuti ritu tok a.k.a nenek aku masuk wad...ade problem jantung sket..(tapi xterukla..juz kena rehat kt hospital). so,sbg cucu yg bertanggungjwab ak ngn adik aku take turn jaga ye..he3...ak jaga siang...adik ak mlm...



so,yerla...jaga org kt wad..bukan ade pe2 sgt...pastu pose lak...klu x leh gak wat exercise mulut (ak expert) so,bila aku tgk tok aku tdo...ak saje kuar jalan2...dah lama aku xjalan2 area hospital nih...dh byk berubah...actually,dulu family ak stay kt flet hospital ni..smpai umur ak 8thn..so, banyak masa kecil ak abis kat kaw hospital nie la...tmpt ak maen2...tangkap belalang..curi ikan..kena usik antu kt surau smpai ak terpekik terlolong cm org gler..he3..mcm2 la...kira sempat la ak flashback zaman kanak2 aku...(tibe2 rase sayu..huhuhu)



ape2 pon...yg penting...tok a.k.a nenek ak dah sihat,..dh kuar hospital..alhamdulillah..
d^_^b